Hejtman Grolich: Odmávli jsme výběr zhotovitele stavebních prací pro obchvat Blučiny

14.09.2024 18:05 | Monitoring

SÚS JMK může spustit výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací u historicky nejdražší krajské silniční zakázky. Obchvat Blučiny je tak na dosah, zelenou dostala i další akce.

Hejtman Grolich: Odmávli jsme výběr zhotovitele stavebních prací pro obchvat Blučiny
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Radní Jihomoravského kraje souhlasili s vypsáním dvou zadávacích řízení. Zhotovitele stavebních prací tak může Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) začít hledat pro realizaci obchvatu Blučiny a rekonstrukci silnice III/3941 v Rosicích u Brna.

„Jak jsem v minulém týdnu slíbil, dnes jsme odmávli výběr zhotovitele stavebních prací pro obchvat Blučiny. Zadávací řízení by krajští silničáři mohli spustit už v říjnu a stavba by měla odstartovat ještě letos. Podobný scénář bude i v případě rekonstrukce trojkové silnice v Nádražní ulici v Rosicích u Brna,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7265 lidí

„Odhlasovali jsme poslední krok k realizaci nové spojky mezi D2 a D52, která bude dlouhá 4,5 kilometru a zahrne dvě křižovatky, tři sjezdy, pět mostů a jeden podchodu pro cyklisty. Nejdražší krajská akce, která se nejspíše přehoupne přes jednu miliardu korun, by měla být hotová na konci roku 2028,“ dodal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu Jiří Crha.

Obchvat bude začínat u dálniční křižovatky a dál povede severně od obce územím nivy Litavy. Na stávající silnici II/425 se napojí okružní křižovatkou u benzinové pumpy mezi Vojkovicemi a Židlochovicemi. Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky je celkem 856 518 mil. Kč bez DPH.

Druhou akcí, kterou čeká výběr zhotovitele stavebních prací je rekonstrukce silnice III/3941 od železniční stanice Rosice u Brna až po napojení na komunikaci I/23.

„Součástí stavby, která bude téměř kilometr dlouhá, je také úprava přilehlých ploch pro pěší, veřejné osvětlení, a také přeložku sdělovacího kabelu. V rámci stavby dojde k vybudování nových autobusových zálivů u železničního nádraží v Rosicích. Jsem moc rád, že jsme se v rámci této akce dohodli na spolufinancování s městem Rosice. Předpokládaná hodnota této zakázky je 14, 653 mil. Kč bez DPH,“ popsal náměstek Crha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?