Hejtman Grolich: Za záchranu života nebo atletické úspěchy. Kraj ocení významné osobnosti

23.09.2022 11:30

Oblíbený herec, propagátorka lidové kultury, atletická šampionka, vyhlášený výrobce slámového vína nebo policisté, kteří zachránili lidský život – krajští zastupitelé dnes (22. září 2022) na svém zasedání schválili udělení dvanácti Cen Jihomoravského kraje za letošní rok.

Hejtman Grolich: Za záchranu života nebo atletické úspěchy. Kraj ocení významné osobnosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

„Letos jsme se rozhodli ocenit nejen známé osobnosti jako je Miroslav Donutil nebo Šárka Kašpárková, ale i umělce, osobnosti folkloru, šlechtitele vína, osobnosti občanské společnosti, hrdiny z D1 a další. Chceme jim touto cestou poděkovat za to, co pro spoluobčany a Moravu udělali,“ řekl hejtman Jan Grolich. 

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Prestižní ocenění tak například získá výrobce unikátního slámového vína, známého nejen u nás ale po celé Evropě, Oldřicha Drápal. Stejně tak kraj ocení věhlasného vinohradníka Lubomíra Glose. Ten v 70. letech minulého století vyšlechtil již legendární moravskou odrůdu kabernetového typu Cabernet Moravia a modrou odrůdu Fratava. Jména těchto obou jeho šlechtitelských úspěchů nechybí mezi názvy nových vlaků, které se postupně vydávají na cesty po kraji.

Ale ocenění se dočká i příběh o lidské všímavosti a statečnosti dvou policistů, která vedla k záchraně života. Když Tomáš Jachnický a Karel Mézes v březnu letošního roku dohlíželi na bezpečnost provozu na dálnici D1, zaznamenali vůz, který zastavil na souběžné silnici. V něm následně zkolaboval řidič z Německa. Také díky jejich perfektnímu zásahu a okamžité resuscitaci se jim společně se záchranáři podařilo po 18 minutách život řidiče obnovit.    

Stejně tak bude oceněn například také výtvarník Michal Gabriel, průkopník 3D technologií ve výtvarném umění, jehož sochy dominují brněnským ulicím. Z jeho děl je asi nejznámější Pomník tří odbojů na Rooseveltově ulici nebo socha Kmen, která dominuje zahradě Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.  

Cenu Jihomoravského kraje obdrží i populární herec známý jako Nikola Šuhaj z filmu Balada pro banditu nebo Truffaldino z představení Národního divadla Sluha dvou pánů, Miroslav Donutil. A stejně tak bronzová z olympijských her v Atlantě a mistryně světa z roku 1997 trojskokanka Šárka Kašpárková.

Ceny Jihomoravského kraje v roce 2022:

za přínos v oblasti umění - Miroslav Donutil
za přispění k věhlasu a dobrému jménu Jihomoravského kraje - Oldřich Drápal
za přínos v oblasti vědy - prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc.
za přínos v oblasti folkloru - PhDr. Hana Dvořáková
za přínos v oblasti umění - prof. akad. soch. Michal Gabriel
za přínos v oblasti vědy - Lubomír Glos
za přispění k věhlasu a dobrému jménu Jihomoravského kraje - pprap. Tomáš Jachnický a prap. Karel Mézes
za přínos v oblasti sportu - Šárka Kašpárková
za rozvoj občanské společnosti - RNDr. Miroslav Kundrata
za přínos v oblasti vědy – doc. Mgr. Pavel Plevka, Ph.D.
za přínos v oblasti folkloru - Ing. Zdeněk Přikryl
za přínos v oblasti folkloru - Zdeněk Přikryl st. in memoriam

Cenu hejtmana Jihomoravského kraje se Jan Grolich rozhodl udělit Marii Strakové.

Udělením Ceny Jihomoravského kraje se odměňují vynikající zásluhy o rozvoj kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy osobností, které se na jižní Moravě narodily, žijí nebo jsou s regionem spojeny svým působením. Podrobnosti k zásadám udílení Ceny JMK ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…