Hejtmanka Stráská: Chceme být solidární s našimi jihočeskými výrobci

27.06.2019 16:47 | Zprávy

Hejtmanka Stráská ocenila titulem Jihočeská Kuchtička kolektiv jídelny ZŠ a MŠ Dříteň. Druhé místo obsadila MŠ Chelčice a třetí ZŠ a MŠ Katovice.

Hejtmanka Stráská: Chceme být solidární s našimi jihočeskými výrobci
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Zdravé jihočeské potraviny pro naše děti. A podpora jejich producentů. To je hlavním cílem soutěžního klání Jihočeská Kuchtička, jehož slavnostní vyhlášení se konalo ve středu 26. června. Z prvního ročníku vyšel vítězně kolektiv jídelny ZŠ a MŠ Dříteň, který si za svou snahu o zdravé a lokální stravování odnesl 100 tisíc korun. 

Na druhém místě skončila Mateřská škola Chelčice, která získala 60 tisíc korun a třetí místo, spojené s odměnou 40 tisíc korun, obsadila ZŠ a MŠ Katovice. Soutěž, na které s krajem spolupracují místní akční skupiny, trvala od září 2018 do května 2019 a přihlásilo se do ní 23 školních jídelen. Podmínkou přitom bylo, že musejí mít sídlo v obci do dvou tisíc obyvatel.

Hejtmanka Ivana Stráská, která ocenění předávala, vysvětlila, že principem projektu je co nejvíce podpořit, tedy nakupovat a odebírat od regionálních producentů, jihočeské výrobky a suroviny. Vítězem se pak stává školní kuchyně, která jich odebere nejvíce.

Děti mají nejraději řízek s bramborovou kaší nebo lívance

„Zabývali jsme se otázkou, jak bychom podpořili české producenty a výrobce potravin. A nakonec jsme si řekli, že začneme u dětí. Pro které jsou zdravé jihočeské potraviny určitě přínosem a navíc tu svou pozitivní roli sehrává i osvěta. Prostě aby si uvědomily, že jídlo neroste v supermarketu, ale dá práci jej vyprodukovat. Zároveň chceme být i solidární s našimi jihočeskými výrobci,“ uvedla Stráská. 

Hejtmanka zároveň pogratulovala vítězným kolektivům a poděkovala všem, kteří se do této akce zapojili.

Zástupkyně vítězného týmu a vedoucí školní jídelny v Dřítni Petra Šímová neskrývala z vítězství radost. „Ano, radost mám obrovskou. Ani se mi nechce věřit, že jsme dosáhli takovéhoto úspěchu,“ sdělovala s úsměvem.

Šímová zároveň dodala, že se průběžně snažili prověřovat, zda jsou potraviny, kromě kvality, také regionální. „Nakupujeme například mošt z Chelčic, výrobky z Madety, brambory od našeho místního pěstitele či maso z Protivína. Někdy je to sice trochu finančně náročnější, ale na kvalitě jídla pro děti šetřit nechceme,“ upřesnila vedoucí dřítenské jídelny s tím, že mezi nejoblíbenější pokrmy u dětí v jejich kuchyni patří řízek s bramborou kaší nebo lívance.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Sociální služby

Nemyslíte, že mnohem větší problém, než jsou finance, i když ty jsou většinou alfou omegou všeho je fakt, že populace stárne, ale sociální systém na to není vůbec připraven a nic se neděje? Už teď je problém sehnat třeba pečovatelák a další služby. Kdy začnete řešit tento problém? Protože už se měl ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): No, to je přesně ono, zelené šílenství

21:03 Nacher (ANO): No, to je přesně ono, zelené šílenství

Projev na 119. schůzi Poslanecké sněmovny 22. listopadu 2024 k zákonu o podmínkách obchodování s pov…