Hejtmanka Stráská: Chceme být solidární s našimi jihočeskými výrobci

27.06.2019 16:47 | Zprávy

Hejtmanka Stráská ocenila titulem Jihočeská Kuchtička kolektiv jídelny ZŠ a MŠ Dříteň. Druhé místo obsadila MŠ Chelčice a třetí ZŠ a MŠ Katovice.

Hejtmanka Stráská: Chceme být solidární s našimi jihočeskými výrobci
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Zdravé jihočeské potraviny pro naše děti. A podpora jejich producentů. To je hlavním cílem soutěžního klání Jihočeská Kuchtička, jehož slavnostní vyhlášení se konalo ve středu 26. června. Z prvního ročníku vyšel vítězně kolektiv jídelny ZŠ a MŠ Dříteň, který si za svou snahu o zdravé a lokální stravování odnesl 100 tisíc korun. 

Na druhém místě skončila Mateřská škola Chelčice, která získala 60 tisíc korun a třetí místo, spojené s odměnou 40 tisíc korun, obsadila ZŠ a MŠ Katovice. Soutěž, na které s krajem spolupracují místní akční skupiny, trvala od září 2018 do května 2019 a přihlásilo se do ní 23 školních jídelen. Podmínkou přitom bylo, že musejí mít sídlo v obci do dvou tisíc obyvatel.

Hejtmanka Ivana Stráská, která ocenění předávala, vysvětlila, že principem projektu je co nejvíce podpořit, tedy nakupovat a odebírat od regionálních producentů, jihočeské výrobky a suroviny. Vítězem se pak stává školní kuchyně, která jich odebere nejvíce.

Děti mají nejraději řízek s bramborovou kaší nebo lívance

„Zabývali jsme se otázkou, jak bychom podpořili české producenty a výrobce potravin. A nakonec jsme si řekli, že začneme u dětí. Pro které jsou zdravé jihočeské potraviny určitě přínosem a navíc tu svou pozitivní roli sehrává i osvěta. Prostě aby si uvědomily, že jídlo neroste v supermarketu, ale dá práci jej vyprodukovat. Zároveň chceme být i solidární s našimi jihočeskými výrobci,“ uvedla Stráská. 

Hejtmanka zároveň pogratulovala vítězným kolektivům a poděkovala všem, kteří se do této akce zapojili.

Zástupkyně vítězného týmu a vedoucí školní jídelny v Dřítni Petra Šímová neskrývala z vítězství radost. „Ano, radost mám obrovskou. Ani se mi nechce věřit, že jsme dosáhli takovéhoto úspěchu,“ sdělovala s úsměvem.

Šímová zároveň dodala, že se průběžně snažili prověřovat, zda jsou potraviny, kromě kvality, také regionální. „Nakupujeme například mošt z Chelčic, výrobky z Madety, brambory od našeho místního pěstitele či maso z Protivína. Někdy je to sice trochu finančně náročnější, ale na kvalitě jídla pro děti šetřit nechceme,“ upřesnila vedoucí dřítenské jídelny s tím, že mezi nejoblíbenější pokrmy u dětí v jejich kuchyni patří řízek s bramborou kaší nebo lívance.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Rusko

Nejsem Rusofil, ale proč jediní občané Ruska, by se měli podle vás vzdát občanství, pokud chtějí získat to české? Třeba já bych byl pro, aby každý, kdo chce mít české se musel vzdát svého původního občanství. Proč tato vláda navrhla toto jen u Rusů? A platí pořád, že migranty z Ruska ČR nepřijímá? N...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Jak se také „dělají“ dějiny

10:23 Kobza (SPD): Jak se také „dělají“ dějiny

Komentář poslance Jiřího Kobzy (SPD) ke stavu současných evropských demokracií.