Hrnčíř (SPD): Evropská unie na počátku pomalé agonie

18.10.2024 19:06 | Zprávy

Evropská ekonomika vykazuje podstatně pomalejší růst ve srovnání s USA a Čínou. Přitom se neobejde bez závislosti na těchto klíčových konkurentech. ČR i Evropa zaostává. Pokud nedojde k zásadním změnám, hrozí nám postupný úpadek v mnoha oblastech.

Hrnčíř (SPD): Evropská unie na počátku pomalé agonie
Foto: Archiv Jana Hrnčíře
Popisek: Jan Hrnčíř

Mario Draghi, bývalý italský premiér a prezident Evropské centrální banky, předal v září Ursule von der Leyenové, předsedkyni Evropské komise, dlouho očekávanou zprávu o konkurenceschopnosti Evropy.

Draghi byl před rokem pověřen Evropskou komisí úkolem analyzovat, jak může EU udržet svou ekonomiku v podmínkách rostoucího globálního napětí. Jeho 400stránková zpráva volá po sjednocenější evropské průmyslové politice, rychlejším rozhodování a masivních investicích, pokud chce Evropa držet krok s ekonomikami USA a Číny. Poukazuje na skutečnost, že hospodářský růst EU za posledních dvacet let zaostával za USA, zatímco Čína mezitím rychle smazává svůj náskok. Navíc se výrazně změnily podmínky, které po studené válce podporovaly ekonomický růst v Evropě, zejména v oblastech obchodu, energetiky a obrany.

Zpráva identifikuje tři klíčové transformace potřebné pro zvýšení konkurenceschopnosti, které by měla nová průmyslová strategie řešit:

1. Urychlení inovací a nalezení nových průmyslových motorů.

2. Snížení cen energií, přičemž bude pokračovat dekarbonizace a přechod na oběhové hospodářství.

3. Odpověď na méně stabilní geopolitickou situaci.

Výzkum a inovace tvoří základ této strategie. Draghi upozorňuje, že komercializace vědeckých výsledků v Evropě pokulhává a mnoho znalostí zůstává nevyužitých. Kritizuje také duplicity a překryvy mezi evropskými programy, jejichž nedostatečná koordinace brzdí inovační potenciál.

Zpráva se rovněž zabývá budoucím rámcovým programem pro výzkum a inovace (FP10), jehož rozpočet by měl být navýšen na 200 miliard €. Draghi navrhuje jeho reformu jak v oblasti priorit, tak v řízení.

Nový program by měl směřovat na menší počet společně stanovených priorit. Podstatná část rozpočtu by měla podpořit průlomové inovace skrze Evropskou radu pro inovace (EIC), která by se měla inspirovat úspěšným modelem Evropské rady pro výzkum (ERC) řízené vědci. Dále doporučuje výrazné zvýšení financování ERC a posílení koordinace pro rozvoj výzkumných infrastruktur. Navrhuje také nové iniciativy, včetně schémat pro rozvoj excelentních institucí a přilákání odborníků ze třetích zemí.

Článek byl převzat z Profilu PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Nás neopustili voliči, to my jsme naše voliče ztratili ze zřetele

21:02 Ministr Výborný: Nás neopustili voliči, to my jsme naše voliče ztratili ze zřetele

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k voličské základně lidovců.