Janulík (ANO): To je celý smysl Green Dealu, aby se tady nedalo žít?

18.09.2024 19:06 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Janulík (ANO): To je celý smysl Green Dealu, aby se tady nedalo žít?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Janulík

Děkuju za slovo. No, já bych se vrátil k tomu meritu, pro koho to vlastně všecko děláme? Děláme to pro lidi, pro naše občany, a z toho všeho vyplývá, že to, co ten Brusel chce, je pro nás, pro Českou republiku nepřijatelné. Máme 150 000 nevyměněných kotlů. Ty lidi - prostě za chvilku začíná topná sezóna, chcete je pokutovat? Na co tam jezdíte, do toho Bruselu? Tak tam jeďte a řekněte jim, že to prostě nejde, že Česká republika na to nemá peníze, že na to nemá síly ani prostředky, a nemůže to přece být tak, že "my vás zachráníme, kdybyste u toho měli pojít". My tady přece chceme normálně žít a existovat, a jak to říkal kolega, Green Deal je mrtvý a váš úkol, když jste vláda České republiky, je, aby tedy ten premiér šel do Bruselu a řekl - takhle ne, toto prostě nejde. To je pro nás nepřijatelné a my to nedokážeme prostě implementovat, protože bychom u toho vlastně nemohli vůbec žít. A mladí, ti, kteří do vás skládali ty naděje, tak dneska vidí, že když si vyřizují - když konečně vyřídí stavební povolení, tak se jim rekonstrukce nebo stavby baráků prodražují o statisíce kvůli tepelným čerpadlům a nějakým nesmyslným předpisům. Takže najednou zjišťují, že je to pro ně ještě míň dosažitelné, než to bylo. A to je celý smysl tady toho, aby se tady nedalo žít? Tak jako ta ekologie má nějaké svoje hranice a na druhou stranu si pak všichni dopočítají, že ta Evropa se podílí na znečištění sedmi procenty a zbytek planety na to kašle. Ale já nevím, čí jste tedy vláda. Koho? Bruselu, nebo České republiky, našich lidí? Tak prostě tam jeďte a řekněte, že tohle nejde, a zastupujte zájmy České republiky tak, jak to dělají ty okolní státy. To je to primární, nejde to a hotovo! Ať si s námi tedy nějak oni poradí, nebo jim řekněte - bude to trvat dalších 50 let, nemáme na to peníze ani chuť. Děkuji. (Potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kytka (PRO): Ceny nájmů a kupních cen nemovitostí jsou často neúměrné jejich kvalitě

22:28 Kytka (PRO): Ceny nájmů a kupních cen nemovitostí jsou často neúměrné jejich kvalitě

Problémy s bydlením v Ústeckém Kraji: Jaké řešení vidí Ladislav Kytka ze Strany PRO.