Juchelka (ANO): Není to pravda. Vy tady neustále manipulujete s informacemi

29.05.2024 15:06 | Zprávy

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

Juchelka (ANO): Není to pravda. Vy tady neustále manipulujete s informacemi
Foto: Interview ČT24
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka

Tak já děkuji moc za slovo a děkuji panu ministrovi za to, že takhle obšírně se snaží vysvětlit to, co tady padá ve veřejném prostoru prostě jako fakt, a to, že ve 21,5 let budeme žít, a to říkal teď i pan ministr, že budeme 21,5 roku minimálně pobírat důchod. To znamená, tak já moc prosím, abychom to nějak vyjádřili tedy na nějakém konkrétním příkladu.

Já jsem ročník 76, je mi 48 let, za dva roky se tedy dozvím, kdy půjdu do důchodu. A když já půjdu do důchodu, a v tuto chvíli je to v tabulkách v šestašedesáti letech, tak bych měl 21,5 roku průměrně v tom svém ročníku pobírat důchod, a to minimálně 21,5 roku. To znamená, že to je 87,5 let, kdy průměrně bychom měli samozřejmě dožít. Takhle já to jakoby tomu rozumím. Takže mě teď v tuto chvíli zajímá, protože to není pravda, není to pravda, ani můj ročník nebude mít průměrný, průměrnou mortalitu 87,5 roku, protože se někteří nedožijí devadesáti a více v tuto chvíli, a někteří samozřejmě nebudou mít ani podle mě ten průměr v tuto chvíli, což znamená těch 82, respektive 79 let u mužů.

Tak pojďme si vysvětlit na jednoduchém příkladu třeba vašeho ročníku, pane ministře, jakým způsobem se to bude počítat. Protože těch 21,5 roku, vy tady všichni říkáte 21,5 roku budeme žít v důchodu a budeme ho pobírat. Vy jste řekl před minutou, minimálně 21,5 roku budeme pobírat důchod. Není to pravda. Vy tady prostě neustále manipulujete s informacemi a říkáte těm lidem něco, co prostě ani nedokážete sami vysvětlit. (Čas.) (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Naši politici, zejména pirát Bartoš, další výstavbu jen komplikují

17:17 Svobodní: Naši politici, zejména pirát Bartoš, další výstavbu jen komplikují

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k stavebním předpisům