Kasal (ANO): Důvěru v justici snižují některými rozhodnutími soudci

26.06.2024 20:01 | Zprávy

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích).

Kasal (ANO): Důvěru v justici snižují některými rozhodnutími soudci
Foto: Archiv Davida Kasala
Popisek: David Kasal

Děkuji za slovo, pane předsedající. No, pan poslanec Kohajda mě zvedl ze židle. Vaším prostřednictvím bych na něj chtěl reagovat, a i na pana poslance Bureše. To, že řeknete, že my snižujeme důvěru v soudnictví... Jako pokud ji někdo snižuje, tak je snižována některými rozhodnutími soudců. To bych chtěl říct, aby to tady takhle zaznělo. Ne všech, ale některými ano. A ve chvíli, kdy jsem si i zažil určitý případ, tak já to nazvu tak, že to nemusíme brát, že tam musí být provozní slepota, ona tam taky může být určitá až vypálenost jako toho dotyčného s tím, že když tam je hodně dlouho, tak už řadu věcí neví. A ve chvíli, kdy tam máte ten laický prvek, tak i ovlivnění toho, jakým způsobem se potom rozhoduje nebo jakým způsobem je to vidět, i zabránění určitého pohledu, kdy vnímáte, že ten soudce jde určitým směrem a není to úplně ideální, tak si myslím, že ten laický prvek by tam měl určitě být zachován. A říkám, nechci být u toho případu, který jsem zažil konkrétní, ale to, jestliže se bavíme o důvěře v soudnictví, tak to dělají jenom soudci a rozhodně ne politici, ani tedy pan Kohajda, ani my.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …