Klecanda (STAN): Klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol

20.08.2023 10:21 | Tisková zpráva

Hlavní město připravuje zajištění dostatečných kapacit v nastávajícím školním roce 2023/2024 na středních a základních školách. Vytvořená je dostatečná finanční rezerva pro střední a základní školství v Praze, hotové jsou analýzy počtu míst a predikce demografického vývoje. Na podzim má být také novelizován školský zákon, který počítá s elektronizací přihlášek na střední školy.

Klecanda (STAN): Klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol
Foto: STAN
Popisek: Antonín Klecanda

Pražští zastupitelé se usnesli na jedenácti úkolech, které hlavní město v oblasti školství splní, což povede k zajištění potřebných kapacit na středních a základních školách v hlavním městě. Rada hl. m. Prahy na jednání v pondělí 14. srpna vzala plnění těchto úkolů na vědomí.

Mezi úkoly bylo například vytvoření dostatečné investiční rezervy pro posílení kapacit v oblasti školství. Pro tyto účely zastupitelé 22. června schválili jednu miliardu korun pro základní školství a dalších 250 milionů korun pro střední školy. Hotová je dále analýza počtu tříd v jednotlivých ročnících a jejich obsazenosti na základních a mateřských školách, kterou Praha vypracovala ve spolupráci s městskými částmi. Na základě predikce demografického vývoje bude díky analýze zajištěno, aby nehrozil nedostatek míst, a to s výhledem do roku 2035.

Na přelomu května a června se uskutečnilo také dotazníkové šetření na městských částech. Podle něj čítají celkové kapacity základních škol na území Prahy celkem 118 639 dětí, což je reálně o 11 tisíc míst méně oproti těm, které jsou uváděny v rejstříku škol a školských zařízení, těch je 129 662. V případě mateřských škol se jedná o rozdíl necelých 2 300 míst, kdy jako reálné městské části uvedly 40 563 dětí, přičemž v rejstříku škol a školských zařízení je uveden počet míst 42 820.

„Provedené průzkumy ukázaly potřebnost komunikace mezi úrovní městských částí a hlavního města Prahy, kdy čísla v rejstřících neodpovídala skutečným kapacitám škol. Dále také spolupráci mezi Prahou a Středočeským krajem při tzv. příjezdové turistice žáků. Spolupráce s vládní úrovní nám otevřela dveře ke změně v celostátním měřítku, ať už se jedná o vyhlášku o hygienických požadavcích na školní prostory anebo tolik potřebnou digitalizaci zápisu na střední školy. Děláme maximum pro to, abychom byli na zápisy v příštím roce připraveni, klíčové jsou investice do rozšíření kapacit škol,“ říká Antonín Klecanda, pražský radní pro oblast školství, sportu a volného času.

Na území Prahy také byly vytipovány objekty pro nové školské využití, a to Brandejsův statek v Suchdole, kde by mohlo vzniknout gymnázium, a Dominikánský dvůr v Praze 4, který poslouží pro speciální školu, případně pracoviště poradenského zařízení. Oba objekty vyžadují větší rekonstrukci a přístavbu, jsou památkově chráněny a nejsou nijak využívány.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (BPP): Zelenskyj. Neřízená střela. Nebo někým velmi nebezpečně řízená střela

6:03 Marková (BPP): Zelenskyj. Neřízená střela. Nebo někým velmi nebezpečně řízená střela

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Zelenského mírovému plánu.