Kordová Marvanová: Nejvíc štve nechuť Ministerstva vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy

18.06.2024 23:08 | Ze sítí

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na závěry vyšetřování zásahu Policie ČR na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Kordová Marvanová: Nejvíc štve nechuť Ministerstva vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Jako advokátka se dlouhodobě věnuji pomoci obětem trestné činnosti. Proto pomáhám i rodině oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Tento brutální zločin svým rozsahem nemá v ČR obdobu, i když už předtím se staly zločiny masové střelby, jako např. v Uherském Brodě nebo v Ostravě.

V tomto případě bylo na Filozofické fakultě a v Klánovicích zavražděno 16 lidí a mnoho lidí zraněno. Ve světle nových informací, uvedených v usnesení o odložení trestní věci, mě ze všeho nejvíc štve, jakou nechuť má Ministerstvo vnitra ke zpřísnění zbraňové legislativy a vyvození opatření do budoucna.

Pachatel si za účelem vraždění pořídil půl roku předtím zbrojní průkaz a osm zbraní včetně dlouhých, s obrovským množstvím munice. Rok před střelbou se léčil na psychiatrii, a přesto zbrojní průkaz dostal. Podle psychologického posudku šlo o psychopatickou osobnost s vražednými a sebevražednými myšlenkami.

Ve spoustě zemí musí být zkoumána nejen zdravotní, ale i psychická způsobilost držitele zbraní, v ČR nikoli. Zbraňová lobby je tak silná, že má vliv i na ministra vnitra, který původně mluvil o zavedení psychotestů a teď už o tom mlčí.

Ve čtvrtek bude Policie ČR o vyšetřování střelby na FF informovat veřejnost. Měla by odpovědět na dvě zásadní otázky:

  • Jak mohl psychiatricky léčený člověk získat zbrojní průkaz a osm zbraní s množstvím munice?
  • Proč vyslaná policejní hlídka neprohledala budovu na Palachově náměstí dřív, než začal střílet, když tam hledaný pachatel, který zavraždil otce, byl už hodinu a půl před střelbou?

Jako v leteckých katastrofách je zásada vždy důkladně vyšetřit příčiny havárie a nastavit taková opatření, aby se co nejvíce zabránilo, že se to stane příště. I v případě masové střelby musí veřejné instituce udělat totéž!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Šmírování

Četl jsem o návrhu evropské komise, kterým chce zavést plošné šmírování lidí a kontrolovat jejich osobní komunikaci. To jako vážně? Nemyslíte, že to už je hodně přes čáru? Co nějaká ochrana soukromí? A jak moc je reálné, že tento návrh komise projde? Bude se o něm nějak hlasovat? A jestli ano, jak s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Laický prvek u soudu je věc, která je naprosto nepominutelná

23:07 Kobza (SPD): Laický prvek u soudu je věc, která je naprosto nepominutelná

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 26. června 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…