Kordová Marvanová (STAN): Povinné psychotesty v zákoně nejsou, podle mě je to velká chyba

10.03.2024 16:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákonu o zbraních a střelivu

Kordová Marvanová (STAN): Povinné psychotesty v zákoně nejsou, podle mě je to velká chyba
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Jedním z nejvíc diskutovaných zákonů na schůzi Senátu byl nový zákon o zbraních a střelivu. Tento zákon předložila vláda už před rokem a bohužel nijak nereaguje na případ prosincové tragické masové střelby na Filozofické fakultě ani na předchozí tragédie, třeba v Uherském Brodě v roce 2015.

Poslanecká sněmovna nevyužila možnosti zákon ještě před jeho schválením upravit a zpřísnit držení útočných dlouhých zbraní a zavést povinné psychologické testy pro uchazeče o zbrojní průkaz. Proto jsem předložila v Senátu pozměňovací návrh, který zavádí psychotesty jako na Slovensku, kde to schválili už v roce 2011! Říkám si, proč některé věci na Slovensku jdou rychleji a u nás se jen diskutuje a nic...

Bohužel většina senátorů po rozsáhlé diskusi schválila zákon beze změny, i když někteří také potvrzovali, že by se zákon měl zpřísnit. Takže hlasování znamená, že povinné psychotesty v zákoně nejsou. Je to podle mě velká chyba, protože takto může získat zbrojní průkaz i osoba s psychopatologickými rysy, agresivní či jinak nebezpečná. Podobné testy musí podstoupit třeba uchazeči o práci u policie nebo v armádě.

Toto téma ale nesmí usnout! Pan ministr vnitra prohlásil, že zřídil pracovní komisi, která přípraví změny stávajícího zákona o zbraních. Tak doufám, že nezůstane jen u slibů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

17:17 Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k rozdělování společnosti