Ministr Balaš: Měli bychom děti učit o tom, co nás a naši společnost bezprostředně ovlivňuje

16.03.2023 21:26 | Tisková zpráva

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) vyrazil ve čtvrtek 16. března na návštěvu Královéhradeckého kraje.

Ministr Balaš: Měli bychom děti učit o tom, co nás a naši společnost bezprostředně ovlivňuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Besedoval s dětmi na základní škole v Trutnově, setkal se s krajským výborem STAN v Hradci Králové a s vedením Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové probral problémy, které trápí oblast vysokého školství. V závěru cesty ministr debatoval se studenty a akademickou obcí o modernizaci vzdělávání.

Ministr Vladimír Balaš (STAN) zahájil svou cestu na Základní škole Komenského v Trutnově – moderně vybavené škole s rozšířenou výukou sportovních tříd, kde ho uvítalo vedení školy. S nimi ministr mluvil o financování, konkrétně o potřebě lepšího nastavení programu IROP. „Je důležité, aby byly parametry dotačních programů nastaveny tak, abychom byli schopni investovat do nového vybavení učeben, moderních technologií, ale i do oprav a renovací samotných budov. Také velmi vítám systém sdílení zkušeností a informací mezi řediteli škol zde v regionu,” uvedl Vladimír Balaš. Ocenil také podporu a snahu zapojit děti do sportovních aktivit, třeba tím, že přednášky navštěvují vrcholoví sportovci.

Po krátké prohlídce budovy školy a školní družiny následovala beseda s žáky a učiteli. V průběhu besedy se objevily i otázky na revizi rámcových vzdělávacích programů, konkrétně na program Dějepis+, který MŠMT pilotně spustilo, aby podpořilo výuku moderních dějin na školách. „Měli bychom děti na školách učit o tom, co nás a naši společnost bezprostředně ovlivňuje. Výuka novodobých dějin pomůže dětem pochopit demokratické principy, jaký je kontext doby, ve které žijeme. Budeme děti učit v souvislostech a rozvíjet při něm i další dovednosti nezbytné pro život v dnešní společnosti,” představil přítomným připravovaný program ministr Balaš. Takové změny jsou součástí komplexní revize vzdělávacích programů. Dotaz padl i na dopis o dezinformacích, zaslaný ministrem školství všem ředitelům. „Ověřujme si informace. Pokud si nejsme jistí, zda-li je, nebo není zpráva pravdivá, neposílejme ji dál. To je základní pravidlo, jak bojovat proti dezinformacím,” nasměroval žáky ministr Balaš.

Z Trutnova ministr Balaš pokračoval do Hradce Králové, kde se setkal s krajským výborem STAN. Místní zastupitelé a členové s ním projednávali možnosti a cíle změn ve vzdělávacím systému, garanci platů pedagogů na 130 % průměrné mzdy, ale i rozvoj v oblasti vědy.

Další a poslední zastávkou cesty byly budovy Filozofické a Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK). V závěru návštěvy univerzity se konala debata se studenty a akademickou obcí UHK. Nejčastěji se přítomní dotazovali na plánované kroky ve financování vysokých škol a na aktuálně palčivé téma platů vysokoškolských pedagogů a doktorandů v humanitních oborech. Dotaz padl i naplnění Strategie 2030+. „Úloha ministra je také v tom, aby přesvědčoval svoje okolí v úřadě. Když už máme nějakou strategii, je důležité ji následovat a podporovat jednotlivé programy. Doba je však hektická a kolegové obvykle řeší několik programů najednou. Zjišťuji od nich, jak na tom implementace je a co můžeme v tomto ohledu zlepšit nebo urychlit. Ve Strategii 2030+ je celá řada úkolů a já se vynasnažím v jejich plnění pokračovat,” okomentoval svůj záměr ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD):  Totální fiasko vlády v digitalizaci stavebního řízení ! Kdo zaplatí škody ?

18:02 Pošarová (SPD): Totální fiasko vlády v digitalizaci stavebního řízení ! Kdo zaplatí škody ?

V pondělí jsem se osobně zastavila na stavebním úřadě u nás v Plzeňském kraji, abych prověřila jeho …