Ministr Bek: Podpora identity mladých Ukrajinců je zásadní

18.07.2024 8:19 | Monitoring

Vzdělávání ukrajinských dětí, které přišly do České republiky se svými rodiči kvůli válce, bylo hlavním tématem jednání ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka s ukrajinským ministrem školství Oksenem Lisovyim.

Ministr Bek: Podpora identity mladých Ukrajinců je zásadní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Bilaterální jednání vybraných resortů se konalo v rámci druhého mezivládního jednání se zástupci ukrajinské vlády v průběhu setkání premiérů Petra Fialy za českou stranu a Denyse Šmyhala za Ukrajinu, kteří jednali o aktuální situaci na Ukrajině, obranné spolupráci, migrační tematice, spolupráci v energetice, podpoře českého exportu a zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny. Ministr Bek vyhodnotil zejména začleňování ukrajinských dětí do českého vzdělávacího systému, podporu reformy vzdělávání na Ukrajině a představil také další formy podpory ukrajinských žáků, studentů, asistentů i učitelů.

„Cílem je nabídnout Ukrajincům bezpečné a rozvíjející prostředí pro vzdělávání, které jim umožní plnohodnotně fungovat v naší zemi, ale také návrat po skončení ruské agrese do jejich vlasti. Podpora identity mladých Ukrajinců je proto zásadní,“ uvedl na setkání s ukrajinským ministrem školství Oksenem Lisovyim český ministr školství Mikuláš Bek. „Musím ocenit nesmírné nasazení českých učitelů při začleňování ukrajinských azylantů, díky čemuž se tyto děti lépe adaptují na naše prostředí a nepromarní čas, po který musely v důsledku války opustit své domovy,“ zdůraznil ministr Bek.

Ve školním roce 2021/22 a 2022/23 významně vzrostl kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině počet ukrajinských dětí v českém regionálním školství. Ukrajinci se stali nejpočetnější skupinou cizinců v českém vzdělávacím systému a zůstali jí i v letošním školním roce. V současnosti se tak v českých základních školách vzdělává téměř 37 tisíc ukrajinských azylantů, což jsou téměř čtyři procenta všech žáků. Nejvíce je jich v Praze, v Karlovarském a Plzeňském kraji. Na českých středních školách jich pak pokračuje ve studiu téměř pět tisíc, na českých vysokých školách studovalo v roce 2023 ucelený studijní program 6780 studentů z Ukrajiny, z toho téměř šest tisíc na veřejných VŠ.

"Školy, do nichž míří ukrajinské děti, mohou snáze navyšovat své kapacity, pokračuje podpora jazykového vzdělávání, upravili jsme přijímací zkoušky na střední školy tak, aby se mohly o toto studium ucházet i děti z Ukrajiny. Podporu, která míří do škol s větším zastoupením ukrajinských dětí a žáků, lze nově využít nejen na asistenty, ale i na další personální i nepersonální potřeby včetně zajištění nepedagogických pozic, například ukrajinského koordinátora,“ připomněl ministr.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skopeček (ODS): Těsný souboj mezi ANO a SPOLU. Přijďte to překlopit na naši stranu

19:06 Skopeček (ODS): Těsný souboj mezi ANO a SPOLU. Přijďte to překlopit na naši stranu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke krajským volbám.