Ministr Blažek: Náhradní mateřství bude možné pouze na nekomerčním základě

26.08.2024 17:17 | Monitoring

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek předložil vládě záměr komplexní právní úpravy náhradního mateřství – „Analýzu institutu náhradního mateřství“.

Ministr Blažek: Náhradní mateřství bude možné pouze na nekomerčním základě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Cílem této iniciativy je vytvořit jasný a právně bezpečný rámec pro náhradní mateřství, které dosud v České republice postrádá výslovnou právní úpravu. Vláda materiál ve středu 21. srpna 2024 projednala.

Náhradní mateřství představuje pro páry, které nemohou mít dítě přirozenou cestou, důležitou alternativu, jak se stát rodiči. Český právní řád náhradní mateřství nezakazuje, ovšem absence výslovné právní úpravy vede k tomu, že náhradní mateřství je v praxi realizováno v jakémsi právním vakuu. To má pak negativní vliv na zamýšlené rodiče, náhradní matku, další subjekty do realizace náhradního mateřství zapojené (zejm. poskytovatele zdravotních služeb) a především na zájem dítěte narozeného z náhradního mateřství.

„Připravili jsme analýzu, která obsahuje nejen detailní rozbor současné právní situace v České republice, ale také návrh řešení vhodného pro české prostředí i s přihlédnutím k judikatuře Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Chtěl bych poděkovat všem kolegyním a kolegům z Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí a z Ministerstva vnitra, se kterými jsme v rámci pracovní skupiny téma opakovaně diskutovali. Díky patří také zástupcům koaličních politických stran, odborníkům a zástupcům poskytovatelů zdravotních služeb v oblasti asistované reprodukce,“ dodal ministr Blažek.

Navrhovaná právní úprava vychází z následujících principů:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

11:05 Vích (SPD): Emisní povolenky na vytápění budov – lumpárna EU zdražující bydlení

Část EU, kde často nesněží, nutí druhou část EU, aby platila do rozpočtu víc. Je to fér?