Ministr Rakušan: U konkrétních služebních míst bude možné snížit požadavek vzdělání

11.09.2024 20:07 | Monitoring

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 11. září 2024 k zákonu o státní službě

Ministr Rakušan: U konkrétních služebních míst bude možné snížit požadavek vzdělání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Tak děkuju, pane místopředsedo, za slovo. Jsme ve druhém čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb., o státní službě. To delší úvodní slovo jsem měl v rámci prvního čtení. Nyní mně dovolte prosím zrekapitulovat ty základní změny, které navrhovaná úprava přináší.

Přechod koordinační úlohy v oblasti státní služby z Ministerstva vnitra na Úřad vlády České republiky, změny v oblasti systemizace, zjednodušení schvalování systemizačních změn, zavedení základů kariérního řádu, změny služebního označení, které není odvozeno primárně pouze od dosaženého vzdělání, ale odvíjí se od platové třídy, do níž je státní zaměstnanec zařazen, a dále také od náročnosti vykonávaných činností a služebního hodnocení. Chceme zjednodušit a zefektivnit vybrané personální procesy.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6966 lidí

Je to zúžení výčtu procesů realizovaných v rámci řízení ve věcech státní služby, přijímání do služebního poměru primárně na dobu neurčitou, u konkrétních služebních míst bude možné snížit požadavek vzdělání absolventům škol ve státech Evropské unie, státech dohody o evropském hospodářském prostoru, Švýcarsku a Velké Británii bude uznáno vzdělání bez nostrifikace. Zrychlují se výběrová řízení, kdy bude možné oslovit úspěšné, ale nevybrané uchazeče z minulých výběrových řízení. Ruší se povinnost provádět pravidelné služební hodnocení, zavádí se možnost skončení služebního poměru vyšších představených dohodou.

Ruší se kárné řízení a zřizuje se služební komise, která bude rozhodovat o odvolání a skončení služebního poměru vyšších představených. Zkracuje se doba zařazení mimo výkon služby z organizačních důvodů z šesti měsíců na tři měsíce. Snižuje se výše odbytného, zavádí se adaptační proces a úprava systému vzdělání a úřednické zkoušky. Rozšiřují se způsoby doručování písemností o možnost doručovat písemnosti ve věcech státní služby na adresu elektronické pošty státního zaměstnance, soukromé i služební nebo prostřednictvím elektronického nástroje, pokud je pro tyto účely zřízen.

Návrh zákona rovněž obsahuje změny legislativně technické povahy, terminologické úpravy a zohledňuje změny provedené v jiných právních předpisech. Tolik tedy souhrn projednávaného tisku.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Může být poloviční negramot s IQ houpacího křesla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 11.09.2024 20:16:22
Jediné kritérium je členství ve STAN.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Senátor Václavec: Nemocnice se potýká s následky povodně. Nejde voda, nejde elektrická energie

18:01 Senátor Václavec: Nemocnice se potýká s následky povodně. Nejde voda, nejde elektrická energie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům povodně.