Ministr Síkela: Úprava poplatku na činnost Energetického regulačního úřadu

03.07.2024 15:14 | Monitoring

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předložilo návrh nařízení vlády, které mění stávající nařízení vlády o stanovení sazby poplatku na činnost Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Ministr Síkela: Úprava poplatku na činnost Energetického regulačního úřadu
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Energetickému regulačnímu úřadu se v posledních letech značně rozšířily kompetence, jeho služby navíc v současné situaci na energetickém trhu jsou ještě důležitější než dřív. Lidé častěji žádají o pomoc, je mnohem více sporů mezi zákazníky a dodavateli. Úřad realizuje více kontrol, častěji se upravuje legislativa a intenzivněji se vyjednává s regulovanými subjekty o nákladech, zapojuje se také intenzivněji do tvorby systému pro sdílení elektřiny a modernizace české energetiky,“ vyjmenovává ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela růst povinností úřadu s tím, že poplatek nebyl navyšován od 1. 1. 2016.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 11142 lidí

Návrh nařízení vychází z energetického zákona, podle kterého účastníci trhu s elektřinou a plynem hradí poplatek na činnost ERÚ v rámci ceny za provoz nesíťové infrastruktury a ceny za činnosti operátora trhu. Tento poplatek je příjmem státního rozpočtu a slouží k pokrytí nákladů na činnosti ERÚ.

Současné nařízení stanovuje sazbu poplatku v elektroenergetice na 2,39 Kč za měsíc na každé odběrné místo a v plynárenství na 1,34 Kč/MWh za spotřebovaný plyn. MPO navrhuje zvýšit tyto sazby na 4,00 Kč za měsíc na každé odběrné místo v elektroenergetice a na 2,20 Kč/MWh v plynárenství.

Při navýšení sazby poplatku u elektřiny z 2,39 Kč na 4,00 Kč jde o navýšení 1,61 Kč za měsíc za každé odběrné místo, tedy ročně každé odběrné místo uhradí oproti současnému stavu o 19,32 Kč navíc bez ohledu na to, jaká je v daném odběrném místě spotřeba.

V oblasti plynárenství se jedná o navýšení z 1,34 Kč/MWh na 2,20 Kč/MWh spotřebovaného plynu, tedy o navýšení o 0,86 Kč/MWh. Dopad změny na jednotlivá odběrná místa zákazníků je přímo úměrný výši jejich ročního odběru.

Důvodem tohoto zvýšení je potřeba pokrýt rostoucí náklady na činnost ERÚ spojené s výrazně navýšenou agendou úřadu. Nařízení vlády nabývá účinnosti dnem 1. července 2024. K tomuto datu stanoví Energetický regulační úřad poprvé i cenu za provoz nesíťové infrastruktury pro rok 2024, jejíž součástí je právě poplatek na činnost úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Balaštíková (ANO): Záruka elektromobility se nějak vymkla

22:12 Balaštíková (ANO): Záruka elektromobility se nějak vymkla

Podnikatel, který už sice nepodniká, ale má „IČO“ (identifikační číslo organizace) čili je pořád pod…