Niedermayer (TOP 09): Je zřejmé, že za elektřinu z jádra si připlatíme

27.08.2024 14:07 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plánované výstavbě dalších bloků jaderných elektráren

Niedermayer (TOP 09): Je zřejmé, že za elektřinu z jádra si připlatíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

"Kdo nic nedělá, nic nepokazí" je velmi nešťastné pořekadlo. V energetice nás přivedlo k dnešnímu stavu, který ohrožuje naši ekonomiku a vytvořilo z ní energetický skanzen. Rozhodnutí vlády posunout dále přípravu stavby jaderných bloků tento přístup narušuje. To je dobře. Ale zda je to cesta, která naši energetiku "posune" správným směrem, to vůbec není jasné.

Otazníků je více než dost. Jaderné bloky mohou posílit bezpečnost dodávek, ale otázkou je, zda za přiměřenou cenu.

Podle "západních" zkušeností s vývojem jaderné energetiky je zřejmé, že za elektřinu z jádra si připlatíme (což vede mnoho zemí k tomu, že dnes s jádrem nepočítají). Kolik to bude, závisí na celkových nákladech na stavbu a výši zisku provozovatele.

Dostupné údaje o zamýšlených dvou blocích naznačují následující: Jeden blok od korejského dodavatele KHNP má stát 200 miliard korun (v dnešních cenách) a vyrábět elektřinu za 90 eur. Dále se uvádí, že „přípravné práce“ spolknou dalších 80 miliard. Pokud těch 80 miliard představuje náklady, vyvolané potřebnými investicemi, vyjde jeden blok na 240 nebo 260 miliard a cena elektřiny se proporčně zvýší, a to výrazně nad 100 eur.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A ty tvé obnovitelné zdroje jsou levnější a levnější, že jo, Lůďo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 27.08.2024 15:55:27
Hoďte na něj síť.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Lacina (STAN): Žadatel o podporu musí mít adekvátní podíl na příjmech z užití

21:03 Lacina (STAN): Žadatel o podporu musí mít adekvátní podíl na příjmech z užití

Projev na 112. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2024 k zákonu o audiovizi