Niedermayer (TOP 09): Vsázet svoji budoucnost na totalitní režimy se nevyplácí

02.08.2024 7:17 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k půjčce maďarské vlády od čínských bank

Niedermayer (TOP 09): Vsázet svoji budoucnost na totalitní režimy se nevyplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Maďarsko, obvykle k malému prospěchu svých občanů, dělá řadu "neortodoxních" ekonomických rozhodnutí. Vláda Viktora Orbána si tentokrát bez větší publicity vzala půjčku od čínských bank. Úvěr s krátkou splatností na budování infrastruktury a energetiky představuje akt zoufalství, protože návratnost takové investice je samozřejmě mnohem delší.

Mimochodem, Maďarsko stále nemá extrémně vysoký státní dluh (pod 75 %, a dokonce klesá), ovšem zdrojem rizika je vysoký externí dluh (vyšší o zhruba 10 procentních bodů). Hlavně pro něj je zničující nízký rating, který Maďarsku spadl těsně nad spekulativní pásmo, na BBB- (rating ČR je AA- a Slovenska jen o stupeň nižší).

I proto Maďarsko platí na desetiletý dluh úrok 6,6 %, zatímco úrok naší země je 3,8 % a Slovensku (člen eurozony) platí úrok 3,5 %. To by v případě Maďarska při této ceně dluhu činila roční dluhová služba skoro 5 % HDP, převedeno do české reality by tak činila přes 350 miliard korun. Není složité si představit, jaké zatížení ekonomiky by to představovalo.

A není to poprvé, kdy si vláda v Budapešti půjčuje peníze na strategické investice od totalitního režimu. Připomeňme maďarsko-ruský projekt dostavby jaderné elektrárny Paks II, který staví Rosatom za peníze, které si Maďaři půjčili v Kremlu.

Vsázet svoji budoucnost na totalitní režimy se nevyplácí. Bylo by nejen v zájmu evropské jednoty, ale hlavně samotných občanů Maďarska, aby jejich země našla cestu ke svým pravým spojencům.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Trump slíbil, že v případě své výhry zruší protiruské sankce

8:02 Rajchl (PRO): Trump slíbil, že v případě své výhry zruší protiruské sankce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sankcím proti Rusku.