ODS: Přínosy a rizika genového editování

06.04.2019 10:43 | Zprávy

Jaké jsou možnosti šlechtění plodin, které jsou odolné proti škůdcům a umožní pěstování rostlin v sušších oblastech? Uspořádali jsme konferenci na téma: "Přínosy a rizika genového editování"

ODS: Přínosy a rizika genového editování
Foto: ODS
Popisek: ODS

„S růstem světové populace a změnami klimatu brzy narazíme na strop v produkci potravin. Budeme se muset rozhodnout, zda pokračovat v intenzivním využívání chemických látek, nebo naopak využijeme moderní metody zvyšující produkci. Genová editace rostlin je metoda, která nás může zbavit přehnaného využívání chemie v zemědělství. Tam, kde byl dříve potřeba silný postřik, bude stačit výsadba odolnějších, což znamená upravených plodin,“ zdůrazňuje Veronika Vrecionová.

„Vědecké poznání v oblasti biotechnologií se dynamicky vyvíjí a dává nám možnosti, které předcházející generace neměly. Fakticky jde o otázku konkurenceschopnosti našeho českého i evropského zemědělství v měřítku celého světa. Je obrovský prostor pro zvýšení produktivity zemědělství i zlepšení stavu přírody. Vědu a výzkum bychom se neměli bát používat ani v zemědělství,“dodává Jiří Nantl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

21:02 Farský (STAN): Stojíme za Ukrajinou. Nadále, neúnavně a brzy snad i bezpodmínečně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce na Ukrajině.