Paroubek: Divadélko na Hradě

06.05.2017 8:36 | Zprávy

Setkání prezidenta republiky a premiéra bylo vcelku nevkusným divadlem. Je nutné říci, že tento nevkus byl dílem prezidenta republiky. A to je vážné. Prezident republiky by měl být ve věcech protokolu i „politického vkusu“ tím hlavním arbitrem v zemi. Měl by být, ale není a ani si na to nehraje. A to je špatně.

Paroubek: Divadélko na Hradě
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Přijmout premiéra ve chvíli, kdy se tento jde podle vlastních slov poradit na Hrad, jak postupovat ve vládní krizi, jako premiéra v demisi, pokud ještě demisi nepodal, je nevkusné. M. Zeman dal najevo své osobní preference, a to by jako prezident republiky, nadstranický prezident republiky, dělat neměl. Vyřizovat si se Sobotkou tímto způsobem čtrnáct let staré účty je nechutné.

Prezidenta republiky sledují oči celého národa a M. Zeman je člověk, kterému důvěřuje nejméně polovina občanů tohoto národa. Měl by si toho být více vědom. Zdá se, že M. Zeman svůj politický osud definitivně spojil s politickým osudem A. Babiše.

Babiš je nyní ve vážné osobní situaci. U každého jiného člověka, který by provedl operaci s cennými papíry takovým způsobem, jako ji v letech 2013–2014 udělal Babiš, by státní zastupitelství a policie neváhaly. A sdělily by mu obvinění z trestného činu…

Babiš potřebuje politické krytí. Potřebuje, aby buď on osobně nebo jeho strana – hnutí ANO – byly zastoupeny ve vládě a kontrolovaly alespoň část exekutivy, v tomto případě ministerstvo spravedlnosti. M. Zeman je velmi zkušený politik. Musí vědět, o co se tady hraje. Ale M. Zemanovi jde také o jeho znovuzvolení, a proto, neboť se domnívá, že hnutí ANO disponuje největší množinou voličů, se politicky spojil s A. Babišem. Je to z politického hlediska v tuto chvíli chytré, ale perspektivně, s ohledem na velmi pravděpodobnou kriminalizaci Babišova jednání nejpozději po volbách, to není příliš prozíravé.

V každém případě prezident republiky včera nezachoval politickou neutralitu, ale kopal vysloveně za tým A. Babiše a Babiše osobně. To by si měli pamatovat i ti sociální demokraté, kteří Zemana vidí nekriticky, a je jich stále ještě hodně…

Tím nechci říci, že M. Zeman není nejvhodnějším ze všech prezidentských kandidátů. Zatím jistě je. Ale pokud bude pokračovat v takovéto politice bezbřehého pragmatismu, i já osobně budu mít s jeho volbou v krátké době velký problém.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

19:06 Vanka (ANO): Proč má Plzeň-sever nejdražší vodu v republice?

Dostal se mi do ruky materiál, který bych tu s vámi rád sdílel. Naše aktuálně drahá voda má totiž ja…