Piráti: Podporujeme předmětové olympiády a mladé talenty

10.08.2024 6:15 | Monitoring

Česká pirátská strana podporuje pořadatele olympiád pro středoškoláky, kteří úspěšně vychovávají akademická esa. Podmínky Českého olympijského výboru k použití slova „olympiáda“ v názvu soutěží jsou přemrštěné. Piráti budou intenzivně pracovat na zajištění stability a kontinuity financování školních předmětových soutěží a návazných vzdělávacích aktivit pro nadané studenty.

Piráti: Podporujeme předmětové olympiády a mladé talenty
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

V posledních dnech v médiích rezonují obavy pořadatelů předmětových soutěží o jejich existenci. V dotačních podmínkách programu na podporu soutěží se objevilo explicitní ustanovení odkazující na Zákon o ochraně olympijských symbolik 60/2000 Sb. Příslušné ustanovení bylo do výzvy přidáno během vyhlašovacího procesu na základě žádosti Českého olympijského výboru a politické zastoupení o tomto ustanovení nerozhodovalo.

Žádné nové podmínky oproti předchozímu stavu nebyly zavedeny a Ministerstvo neplánuje žádosti o podporu posuzovat odlišnou metodikou oproti minulým rokům. Český olympijský výbor nemůže rozhodovat o jakékoliv akci s názvem olympiáda, ostatně i zákon o ochraně olympijských symbolik mluví o souhlasu pouze pro obchodní a reklamní účely, což se na olympiády, které stojí na dobrovolnické práci těch nejlepších českých vědců, evidentně nevztahuje. Na předmětových olympiádách nikdo nevydělává. Piráti dohlédnou na to, aby soutěže s více než šedesátiletou tradicí nepřišly na buben. Komplexní příprava mladých akademických talentů, kterou olympiády kromě vlastní soutěže zajišťují, je pro nás velmi cenná.

Předmětové olympiády vytvářejí unikátní komunitu mladých vzájemně se podporujících talentů. Na vzdělávání těch nejlepších studentů se v jejich rámci podílejí špičkoví čeští vědci, kteří tuto práci dělají dobrovolnicky či za symbolickou odměnu. Úspěšnost této komunity může být ilustrována i každoročními žněmi medailí českých reprezentantů na mezinárodních olympiádách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

22:41 Olomouc: Veslařky ukázaly na radnici bronz z Kanady

Úspěšné české juniorské reprezentantky ve veslování Eva Slepičková a Michaela Uličná dorazily dnes n…