Piráti: Zprávu o zahájení procesu vyhlášení CHKO Krušné hory vítáme

01.08.2024 9:15 | Monitoring

Po dlouhých čtyřech letech vyjednávání a přesvědčování se podařilo prosadit jeden z klíčových programových bodů pirátského programu do krajských voleb – založení CHKO Krušné hory. O té tento týden prohlásilo Ministerstvo životního prostředí, že by do dvou let mohla vzniknout.

Piráti: Zprávu o zahájení procesu vyhlášení CHKO Krušné hory vítáme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

V roce 2021 iniciovali právě Piráti vznik pracovní skupiny pro CHKO Krušné hory. Za Pirátskou stranu byla členkou této pracovní skupiny i kandidátka na hejtmanku Markéta Monsportová: "Byla to velká spousta vyjednávání, komunikace a strategie. Bez toho tyto věci tzv. shora ani dělat nejdou. Za tuhle zkušenost jsem velmi vděčná a mám ohromnou radost, že se to povedlo," říká.

Tato pracovní skupina v únoru 2023 ve svých závěrech konstatovala, že vzniku CHKO Krušné hory nic nebrání a doporučila samosprávě Karlovarského kraje iniciovat pokračování tohoto procesu směrem k Ministerstvu životního prostředí ČR. To nyní téměř po roce a půl rozhodlo, že návrhu vyhoví.

"Zprávu Ministerstva životního prostředí vřele vítáme. Jde o završení čtyřleté práce, která spočívala hlavně v přesvědčování místních aktérů, politiků i občanů dotčených lokalit. Je opravdu velkým zadostiučiněním, že naše programová priorita, o které původně mnozí pochybovali, se blíží ke zdárnému konci," hodnotí gestor Pirátů pro oblast životního prostředí a navrhovatel bodu Petr Adamec.

Téma CHKO Krušné hory bude pro Piráty tématem i blížících se krajských volbách. Proces totiž zdaleka není ještě u konce.

"Nyní bude potřeba doladit spoustu detailů, zejména konkrétní vymezení chráněné oblasti. Zůstává však důležité, že rozhodně nehodláme bránit rozvoji obcí a i pro udržitelný cestovní ruch je klíčové, aby hlavně obyvatelé byli spokojeni - spokojený domorodec - spokojený turista. Věřím však, že jako Piráti budeme u toho a proces vzniku CHKO úspěšně dotáhneme do konce," dodává Monsportová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Příběh bude korunován básněním ministra financí Copperfielda

11:17 Nacher (ANO): Příběh bude korunován básněním ministra financí Copperfielda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opětovnému zavedení poplatku za takzvané obnoviteln…