Premiér Fiala: Plnohodnotná výuka poběží od 1. září pro české i ukrajinské děti a studenty

30.08.2022 13:54 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala pokračoval v úterý 30. srpna v sérii bilančních návštěv ministerstev. Před zahájením nového školního roku hovořil premiér s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Vladimírem Balašem.

Premiér Fiala: Plnohodnotná výuka poběží  od 1. září pro české i ukrajinské děti a studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Tématem jednání byly kromě připravovaných změn ve vzdělávání a plnění programového prohlášení vlády také drahé energie, se kterými se kromě domácností a firem potýkají i vzdělávací instituce.

Návštěva ministerstva školství měla symbolický charakter. „Protože pozítří začíná nový školní rok a chci svou návštěvou ukázat význam a prioritu, kterou přikládá naše vláda oblasti vzdělávání,“ řekl premiér Fiala. „Pan ministr Balaš je ve funkci od konce června, ale mohu dnes s naprostým přesvědčením a jistotou prohlásit, že se mu podařilo velmi rychle proniknout do všech tajů tohoto úřadu a nemám pocit, že je tu teprve několik týdnů,“ dodal.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Jedním z hlavních témat byly také vysoké ceny energií a zajištění podpory pro vzdělávací instituce. „Naprosto jsme si vědomi toho, že musíme zajistit dostatek energií v rozumných cenách pro kritickou infrastrukturu, pro veřejné a státní instituce a samozřejmě do toho patří i školy. Cesta, kterou půjdeme je v tuto chvíli velmi intenzivně připravována a zvažujeme variantu státního obchodníka s energiemi, který by právě pro tyto instituce mohl poskytnout energie v cenách, které můžeme považovat za přiměřené,“ uvedl premiér.

Návštěva u ministra Vladimíra Balaše se také týkala i priorit, které vláda Petra Fialy představila v programovém prohlášení. Jedním se zásadních bodů bylo zvýšení kvality práce pedagogických pracovníků a také zvýšení prestiže samotného povolání. „Novelou zákona o pedagogických pracovnících chceme, aby učitelé měli minimálně 130 % průměrné mzdy. To obsahuje námi připravená novela a tato výše průměrné mzdy je garantována od 1. ledna 2024,“ uvedl po jednání premiér a dodal, že norma upravuje také vzdělávání pedagogických pracovníků, aby bylo k budoucím učitelům přívětivější a usnadnilo jim pracovní rozvoj, aby se mohli seznamovat s nejnovějšími trendy.

Předseda vlády také ujistil, že školy i ministerstvo jsou na příchod ukrajinských žáků do škol, jejichž rodiny musely opustit své domovy v souvislosti s ruskou agresí, dobře připraveny. „Můžeme si být jistí, že od 1. září poběží plnohodnotná výuka jak pro české, tak pro ukrajinské děti a studenty,“ sdělil předseda vlády. Ministerstvo školství podle něj připravilo aktivity pro snazší integraci ukrajinských žáků, například dalo školám možnost upravit rozsah vzdělávání.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se našim ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…