Prezident Pavel: Dnes není přednějšího úkolu, než pokračující podpora Ukrajiny

30.08.2024 15:14 | Monitoring

Projev prezidenta republiky při přijetí vedoucích zastupitelských úřadů

Prezident Pavel: Dnes není přednějšího úkolu, než pokračující podpora Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Vážený pane ministře, vážené velvyslankyně, vážené generální konzulky, vážení velvyslanci, vážení generální konzulové, dámy a pánové, dobré odpoledne vám všem.

Naše první setkání v loňském roce jsem využil především k tomu, abych vám představil, jakým způsobem chci vykonávat svůj mandát v oblasti zahraniční politiky. Mluvil jsem o potřebě navrátit české zahraniční politice jednotu, srozumitelnost a předvídatelnost. To se nám díky vaší práci, myslím, celkem dobře daří. Mluvil jsem také o tom, co bychom ve světě měli zastávat především. Totiž aby v mezinárodním prostředí nepřestala platit pravidla, aby nepřevládla zvůle práva silnějšího. V zahraniční a bezpečnostní politice naší země dnes není přednějšího úkolu než pokračující podpora Ukrajiny. Zastavení a především neúspěch ruské agrese je v našem bytostném zájmu. Ačkoliv jakýkoliv úspěch Ruska by byl samozřejmě vnímán jako vítězství, pro nás by to znamenalo dopady nejenom do hospodářské a politické nestability, ale třeba také další významnou uprchlickou vlnu.

Jsem moc rád, že se jednotný, předvídatelný a srozumitelný postoj Česku daří v této klíčové otázce udržet, a to nejen na úrovni nejvyšších ústavních činitelů, se kterými se k debatě nad zahraniční politikou pravidelně scházím. V červnu jsme si na Pražském hradě potvrdili shodu také mezi vládou a největší opoziční stranou na tom, že je v našem zájmu Ukrajinu dále všestranně podporovat a usilovat o takový mír, který bude spravedlivý a trvalý. A této shody s opozicí si velmi cením. Česko prokázalo, že svou pomoc Ukrajině bere vážně, a právem si za to získalo uznání. Naše muniční iniciativa pomáhá obráncům překlenout kritické období. Také české rekonstrukční úsilí již dnes pomáhá těžce zkoušenému ukrajinskému zdravotnictví a energetickému sektoru. Často dokážeme pomáhat i v oblastech, kam se jiní nepouštějí. A za to patří všem zúčastněným poděkování a uznání.

Ruská agrese proti Ukrajině ukazuje, jak nesamozřejmé a zásadní jsou pro bezpečnost naší země nekonfliktní vztahy s našimi sousedy. Budu proto i nadále věnovat úsilí tomu, aby naši sousedé věděli, že Česko je jejich otevřeným a spolehlivým partnerem. Bez ohledu na výměny vlád chci zajistit, aby kontakty na nejvyšší prezidentské úrovni zůstaly konstruktivní a otevřené. Pilířem bezpečnosti naší země i nadále bude naše aktivní členství v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Na jaře jsme si zde na Pražském hradě připomněli významná výročí, 25 let členství v NATO a 20 let členství v Evropské unii. Ruská agrese dala poslání NATO novou naléhavost. Červencový summit Aliance, kterého jsem měl příležitost se ve Washingtonu zúčastnit, jednoznačně potvrdil, že NATO nejen zůstává vojensky silné, ale stává se silnějším i politicky a zaujímá globálnější přístup. Zde je však třeba připomenout, že základním principem existence NATO je odstrašení. A má-li být odstrašení důvěryhodné, tak musí být také efektivní. A odstrašení rozhodně nebude představovat tabulka, ve které budeme vykazovat dvě, tři nebo dokonce čtyři procenta, která utratíme z HDP za obranu. Odstrašení bude kredibilní pouze tehdy, když budeme mít efektivní, nasaditelné a připravené ozbrojené síly, když budeme naplňovat konkrétní cíle výstavby, ke kterým se naše republika i naši spojenci zavázali v rámci obranného plánování NATO. Takže nejenom vykazování, ale také konkrétní prokazatelné schopnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nesouhlasím s Petrem Pavlem,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevdova , 30.08.2024 15:39:58
že nejpřednějším naším úkolem je pokračující podpora Ukrajiny. Tato podpora vede k další eskalaci bojů, ztrátě dalších životů na obou stranách a k dalším obrovským materiálním škodám.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině

14:04 Kubisková (Přísaha): Nenechám se zastrašit, jde o zdraví lidí na Vysočině

Víte, že když pro vás přijede sanitka v kraji Vysočina a budete potřebovat akutně defibrilátor, že m…