Primátor Svoboda: Pro bezpečnou Prahu musíme potírat kriminalitu už v zárodcích

12.08.2024 20:08 | Monitoring

Praha podpoří aktivity věnující se prevenci kriminality také v roce 2025.

Primátor Svoboda: Pro bezpečnou Prahu musíme potírat kriminalitu už v zárodcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda

Rada hl. m. Prahy na pondělním jednání schválila vyhlášení Programu v oblasti prevence kriminality pro rok 2025. Smyslem záměru je prostřednictvím dotací podpořit smysluplné preventivní, vzdělávací a informativní akce zaměřené zejména na snižování míry ohrožení kriminalitou na území metropole. Pro příští rok by mělo být na tento účel vyčleněno zhruba 17,7 milionu Kč.

„Pokud chceme mít Prahu dál bezpečnou, musíme potírat kriminalitu už v zárodcích. A nejlépe, než vůbec nějaké vzniknou, tedy pracovat s dětmi a mládeží. Proto je schválený program prevence kriminality důležitý a prospěšný. Stejně jako pomoc obětem trestné činnosti, boj proti recidivě či kybernetickým zločinům – i s tím tento program počítá,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Schválený program vychází ze Strategie prevence kriminality v České republice na roky 2022 až 2027 i z Koncepce prevence kriminality hl. m. Prahy a je vyhlašován v souladu s prioritami pro oblast prevence kriminality, které jsou obsaženy v aktuálním Programovém prohlášení Rady hl. m. Prahy.

Hlavním cílem programu je prostřednictvím preventivních, vzdělávacích a informativních akcí přispívat ke snižování míry ohrožení kriminalitou, reagovat na vývoj trestné činnosti a omezovat příležitosti k páchání trestné činnosti na území Prahy.

Obsahové zaměření projektů musí odpovídat alespoň jednomu z pěti vyhlášených tematických opatření. Konkrétně se jedná o Práci s dětmi a mládeží v souvislosti s prevencí kriminality, Pomoc obětem trestné činnosti, Boj proti recidivě, práci s pachateli trestné činnosti, dále o Prevenci kybernetické kriminality a vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti nebo o Podporu aktivit prevence kriminality na místní úrovni – na území městských částí hl. m. Prahy.

O dotaci mohou žádat nestátní neziskové organizace, městské části, příspěvkové organizace hlavního města i organizační složky státu.

Předpokládaný objem finančních prostředků vyčleněných v rozpočtu na financování programu je v souladu s usnesením Rady hl. m. Prahy z letošního června stanoven na 17 671 000 Kč. Finální objem finančních prostředků však bude upřesněn až v rámci schvalování rozpočtu hlavního města na rok 2025. V roce 2024 byla na grantové řízení prevence kriminality vyčleněna částka 17 325 000 Kč.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kukol (KSČM): Svobodu politickým vězňům na Ukrajině!

10:02 Kukol (KSČM): Svobodu politickým vězňům na Ukrajině!

Převážně od roku 2014 dochází na území Ukrajiny k nárustu politických vězňů!