Rozvoral (SPD): Hnutí SPD dlouhodobě volá po znovuzavedení ochrany státních hranic

30.08.2022 17:42

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD dlouhodobě volá po znovuzavedení ochrany státních hranic
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

cena elektřiny v ČR je nyní 17x vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37x vyšší! Vláda Petra Fialy způsobuje chudobu občanů a krachování firem. Fialova vláda rozvrací hospodářství a ožebračuje lidi. Pojďme společně dotlačit vládu k tomu, aby odstoupila. Vláda Petra Fialy odebráním peněz ze zdravotnictví ohrožuje zdraví českých občanů a zhoršuje zdravotní péči i platové a pracovní podmínky zdravotníků. Příliv nelegálních imigrantů do České republiky se opět výrazně zvyšuje. Policie již zadržela více imigrantů než v době migrační krize v roce 2015!

1. Cena elektřiny v ČR je nyní 17x vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37x vyšší! Vláda Petra Fialy způsobuje chudobu občanů a krachování firem.

Trh s energiemi kolabuje a cena elektřiny v České republice je v současné době 17x vyšší než před dvěma lety a plynu dokonce 37x vyšší! Červencový index HEPI (Household Energy Price Index), který porovnává cenu energií pro domácnosti v jednotlivých evropských metropolích, uvádí, že např. v Praze platí lidé po přepočtu dle parity kupní síly měny za elektřinu nejvyšší cenu v celé Evropě. Česko je přitom zároveň jeden z největších vývozců elektřiny na světě.

Aktuální cena elektřiny na pražské pobočce lipské burzy byla v závěru minulého týdne v přepočtu 24,24 Kč za kWh silové elektřiny. S distribucí, přenosem a DPH (21 %) je tak aktuální koncová cena 35 Kč za kWh silové elektřiny pro koncové uživatele. Cena na burze tak atakuje magickou částku 1 tisíc eur (!!) za MWh (přesně 984 eur). Situace je kritická a vláda Petra Fialy (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN) jedná pozdě a navíc až na základě tlaku opozice.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí

Přitom hnutí SPD již před několika měsíci navrhlo deset bodů, jak bojovat proti energetické krizi a zdražování. A vláda až nyní, kdy jsou ceny energií v astronomické výši, volá po zastropování cen, a navíc se dovolává řešení na úrovni EU. Spoléhat na společné řešení na úrovni EU je naivita a nemůže existovat, protože každý stát má jiný energetický mix a jinou cenovou hladinu. A navíc kdo ze států EU opatření chtěl přijmout, tak je již dávno přijal. Slovensko a Polsko již ceny energií zastropovalo. Podobně i například Španělsko a Portugalsko.

Za současnou situaci nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy, která svou nečinností způsobila energetickou chudobu občanů a firem, recesi průmyslu, hospodářství a ohrožení sociálního smíru. Podniky krachují a řada z nich nepřežije zimu, chystají se stávky a je ohrožen chod nemocnic. Vláda přichází s opatřeními pozdě a řeší důsledky, a nikoliv příčiny. Možnosti, jak zastavit růst cen energií, je zastropování jejich cen, odchod z komoditní burzy v Lipsku a začít prodávat levnou českou elektřinu napřímo našim občanům. Dále odstoupení od Green Dealu EU a systému spekulací s emisními povolenkami EU.

Vláda Fialovy pětikoalice je jednou z nejhorších, které jsme kdy měli, nechá se vléci sledem událostí a neumí řídit stát v dobách krizí, které se momentálně šíří naší zemí, a proto voláme po jejím odvolání a demisi. To je názor SPD!

2. Vláda Petra Fialy rozvrací hospodářství a ožebračuje lidi. Pojďme společně dotlačit vládu k tomu, aby odstoupila.

Dne 1. září proběhne hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hnutí SPD připojilo podpisy svých poslanců pro svolání této schůze. Cílem hnutí SPD je vytvořit takový tlak na vládu ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, aby uznala, že nemůže pokračovat a odstoupila. Důvody jsou jasné – vládou nezvládnutá energetická a potravinová krize a kauzy hnutí STAN spojené s organizovaným zločinem včetně té zatím poslední, a sice jmenování Petra Mlejnka ředitelem rozvědky (Úřadu pro zahraniční styky a informace). Mlejnek byl dlouhodobě v kontaktu s Michalem Redlem, který je hlavním obviněným v kauze Dozimetr, o čemž ministr vnitra Rakušan již před jmenováním Mlejnka do funkce věděl, a přesto jej do funkce se souhlasem vlády jmenoval, navíc bez potřebné prověrky na nejvyšší stupeň.

Podle aktuálního průzkumu společností Morning Consulting si jen 2 z 10 našich občanů myslí, že naše země se ubírá správným směrem. Premiérovi Petru Fialovi pak nedůvěřuje 78 procent lidí, a má tak mezi evropskými premiéry nejnižší podporu mezi svými občany ze všech evropských států. Vládní diletantismus, který nyní vyvrcholil, rozvrací naše hospodářství. Pomoc občanům a firmám ze strany vlády je nulová.

Dle názoru hnutí SPD nezbývá jiné řešení než okamžitý odchod neschopné, nečinné a protinárodní vlády, dokud je čas! Vláda nemá řešení, má skandály a není vládou odborníků. Proto budeme samozřejmě hlasovat pro její konec. Nejlepším způsobem, jak vládě vystavit účet ze strany veřejnosti, pak budou senátní a komunální volby 23. a 24. září 2022. Vyzýváme voliče, kterým není situace v naší zemi lhostejná, aby hlasovali pro kandidáty jediné skutečné parlamentní silné, kompetentní a vlastenecké opozice, kterou je hnutí SPD!

3. Vláda Petra Fialy odebráním peněz ze zdravotnictví ohrožuje zdraví českých občanů a zhoršuje zdravotní péči i platové a pracovní podmínky zdravotníků

Poslanci stran vládní koalice – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti – minulou sobotu v ranních hodinách s definitivní platností odhlasovali odebrání 14 miliard korun ze systému zdravotního pojištění. Přehlasováním prezidentského veta tak bezprecedentním způsobem ohrožují dostupnost, rozsah a kvalitu již tak často dlouhodobě odkládané zdravotní péče poskytované v České republice. V důsledku odebrání finančních prostředků značného objemu dojde nevyhnutelně k zhoršení zdravotní péče. Stejně tak se zhorší pracovní a platové podmínky našich zdravotníků, což povede k dalšímu prohloubení jejich nedostatku v resortu.

Odpovědnost za to nese jednoznačně vláda Petra Fialy (ODS), jejíž asociální kroky nemají v moderní historii domácí politiky obdoby. Všichni zdravotničtí experti a všechny důležité subjekty působící ve zdravotnictví – zdravotnické pojišťovny, Česká lékařská komora, lékařské odbory, nemocnice a další – se shodují na tom, že tento vládní návrh je nesmyslný, neodůvodněný, nebezpečný a škodlivý. Ale Fialova vláda hlasům odborníků ani veřejnosti nenaslouchala a arogantně si prosadila svou, doslova za každou cenu.

Hnutí SPD proti tomuto návrhu tvrdě vystupovalo a bojovalo od prvního dne jeho předložení, což bylo 7. března. Lze považovat alespoň za dílčí úspěch, že se nám jeho schválení podařilo zdržet o půl roku a že po celou tuto dobu ke snížení plateb do zdravotnictví, a tudíž ani ke zhoršení zdravotní péče, nemohlo dojít. To, že vláda svůj návrh nakonec silou většiny koaličních poslanců ve Sněmovně prosadila, je zcela ostudné a veškerá odpovědnost za snížení zdravotní péče je vina pětikoalice.

4. Příliv nelegálních imigrantů do České republiky se opět výrazně zvyšuje. Policie již zadržela více imigrantů než v době migrační krize v roce 2015!

Příliv nelegálních imigrantů do České republiky se v posledních dnech opět výrazně zvyšuje. Denně jich policisté na českých hranicích zadrží minimálně kolem stovky, ale to je pouze pomyslný vrchol ledovce. Další nelegální imigranti jsou zachyceni ve vnitrozemí, většina z nich ale není zadržena vůbec. Jen letos do konce července zadržela naše policie při nelegálním pohybu po našem území 1.960 osob, což je dokonce více než bylo v době migrační krize v roce 2015. Zejména počet syrských imigrantů z Turecka letos výrazně stoupl. Přitom Turecku platí EU každoročně vysoké kompenzační částky právě za to, aby další postup imigrantů ze svého území do Evropy neumožnilo.

Tato dohoda ale evidentně není ze strany Turecka dodržována. Schengen nefunguje, a nelegální imigrace do České republiky tak má jednoznačně vliv na nárůst kriminality a na zhoršení bezpečnostní situace. Hnutí SPD dlouhodobě volá po znovuzavedení ochrany našich státních hranic a posílení bezpečnostních sborů v souvislosti s nutností permanentně a důsledně kontrolovat naše státní hranice a praktikovat nulovou toleranci nelegální imigrace po vzoru Maďarska. To však vláda Petra Fialy vytrvale odmítá!

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.