SOCDEM představila zástupcům Hradu návrhy k důchodům

13.06.2024 17:55 | Tisková zpráva

Michal Šmarda, Vladimír Špidla, Daniela Ostrá a Lenka Desatová se včera v odpoledních hodinách sešli se zástupci Kanceláře prezidenta republiky k diskusi o důchodové reformě. Už v dubnu adresovali prezidentu Petru Pavlovi otevřený dopis, v němž upozornili na to, že důchodový systém je v ohrožení a změny se nemohou omezovat jen na několik parametrických úprav.

SOCDEM představila zástupcům Hradu návrhy k důchodům
Foto: SOCDEM
Popisek: SOCDEM - logo

„Děkuji panu prezidentovi i jeho týmu za pozvání. Změny v důchodech musejí být provázeny reformou daní. Systém financování důchodů neodpovídá modelům ve vyspělých zemích. Vládní návrh je jednostranný a je zřejmé, že nevydrží déle, než jedno volební období. Proto jsme apelovali na uskutečnění jednání se širokým zapojením opozice a občanské společnosti. Kromě politických stran vyjádřily silnou kritiku odbory nebo Rada seniorů České republiky. Vláda by to měla brát v úvahu,“ uvedl předseda SOCDEM Michal Šmarda.

Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR, připomněla námitky, kterou organizace již dříve vznesla: „Hranici pro odchod do starobního důchodu vázanou na naději dožití odmítáme stejně jako zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů. Vládní návrh nemá žádnou ambici kompenzovat horší podmínky pro budoucí penzisty na straně příjmů. To je v Evropě unikátní.”

Vladimír Špidla upozornil, že Česká republika za evropskými státy zaostává, když na vyplácené důchody směřuje 8 % svého výkonu HDP, zatímco v Evropě je to běžně 10 až 12 %. „Pokud se výrazně nezmění daňový systém, bude průběžný důchodový systém zničen ve prospěch privátních investičních fondů. Odmítáme, aby stát vyklízel pozice podnikatelům. Proto se musíme připojit ke státům, které umí zdanit bankovní sektor i nadnárodní firmy. Krize ukázala, že pracující lidé nemohou ekonomicky táhnout stát namísto těch, kdo vydělávají.”

Setkání se zúčastnila i Daniela Ostrá, místopředsedkyně strany. Zásadním problémem jsou podle ní kritéria pro přiznání předčasného důchodu. „Před více než rokem jsme žádali ministra práce Jurečku o informace k seznamu náročných profesí. V březnu svůj návrh zveřejnil, ale trpí řadou nedostatků a nevypořádal se se zásadními připomínkami. Jednou z nezávažnějších je, že návrh ministra vůbec nezohledňuje práci na noční směny,” kritizovala Ostrá.

„Zástupci Kanceláře prezidenta republiky nám sdělili, že prezident má o návrh Sociální demokracie zájem. Na zásadních reformách by se podle něj měla podílet i občanská společnost,“ uzavřel po setkání Michal Šmarda.

Návrh reformy Sociální demokracie se opírá o několik základních pilířů. Těmi jsou:

  • Minimální důchod by měl být alespoň 30 % průměrné mzdy (aktuálně to je zhruba 13 tis. Kč).
  • Průměrný důchod by měl cílit na 50 % průměrné mzdy (v dnešních relacích by to bylo 22 tisíc Kč).
  • Nezbytná doba pojištění by měla klesnout na 25 let (aktuálně je to alespoň 35 let tzv. příspěvkových i náhradních dob nebo alespoň 30 let příspěvkových dob).
  • Změna financování má proběhnout tak, aby postupně náklady na minimální důchod nebyly hrazeny z pojištění, ale ze státního rozpočtu (jde cca 60 % nákladů), zásluhová část důchodů bude nadále hrazena z průběžného systému (40 % nákladů).
  • Změna umožní snížení daňového zatížení práce a vyžaduje daňovou reformu (majetkové, sektorové daně a progresivní daň z příjmu PO).
  • Odmítáme zvyšování věku pro odchod do důchodu v návaznosti na prodlužování věku dožití. O prodloužení věku pro odchod do důchodu jsme ochotni jednat teprve, pokud dojde k výraznému prodloužení věku dožiti ve zdraví, který je dnes cca 62 až 64 let.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

23:08 Davis (Zelení): Odvolání Ivana Bartoše je chucpe

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na odvolání vicepremiéra Bartoše