Senátorka Šípová: Cvičební vybavení pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině

30.06.2024 8:05 | Monitoring

Během své dubnové cesty na Ukrajinu, kterou podnikla ze své soukromé iniciativy, se pirátská senátorka Adéla Šípová setkala v Kyjevě s českým velvyslancem na Ukrajině i s ukrajinskými poslanci. Ti v pátek na její pozvání dorazili do Senátu.

Senátorka Šípová: Cvičební vybavení pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině
Foto: Piráti
Popisek: Adéla Šípová

Kromě Šípové se zde setkali také s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a senátory Markem Hilšerem, Romanem Krausem a Jiřím Růžičkou. Společně probírali možnosti další pomoci válkou napadené Ukrajině, zejména ve školství, zdravotnictví a v oblasti škod napáchaných Rusy na životním prostředí.

„Cesta na Ukrajinu, má první a věřím, že nikoliv poslední, pro mě byla velmi důležitým osobním milníkem v poznání života ve válčící zemi. Pár dní strávených mezi ukrajinskými ženami a dětmi nám pomohlo pochopit, co Ukrajina potřebuje. Kromě pomoci v zajištění zbraní, kdy i my jsme při charitativním běhu pomohli vybrat peníze na dva drony, potřebují naší další podporu. Na dnešním jednání jsme mluvili o pomoci univerzitám ve vysídlených oblastech, možnosti rehabilitace válečných veteránů v České republice a také o tzv. ekocidě. Ekocida je de facto trestný čin páchaný Rusy na životním prostředí, na které také nesmíme zapomínat. Ukrajina bude potřebovat podporu i v této oblasti, kdy je zásadně poškozována flora a fauna této krásné země. Setkání bylo velmi milé, přátelské. Dostali jsme pozvání na Ukrajinu a já jej určitě ráda využiju,” řekla k jednání na půdě Senátu senátorka Adéla Šípová za Piráty, která se ve své práci dlouhodobě snaží přispívat k mezinárodní pomoci a podporuje spolupráci mezi Českou republikou a Ukrajinou. Ta je – zvláště v těžkých časech – naprosto klíčová.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 22245 lidí

Dubnová návštěva Ukrajiny byla uspořádána ve spolupráci s členy Sokolské župy Budečské, jejíž je Adéla Šípová členkou. Cílem této výpravy byla pomoc lidem zasaženým válkou například prostřednictvím dodávek potravin.

„Na Ukrajinu jsme s sebou vezli kromě tolik potřebných potravin a zdravotních pomůcek taky vybavení na cvičení. Na pozadí války jsou totiž stále lidé, civilisté, kteří dnes a denně zažívají obrovský stres a nejistotu. Děti, jejichž tátové bojují za svobodu a jejichž maminky nyní musí zastat úplně všechno, tak mají možnost si alespoň na pár dní oddychnout v zemi, kde nezazní výstražný poplach a kde si mohou připomenout, jak vypadá klidné dětství. A fyzická aktivita, která by alespoň na chvíli lidem umožnila odpoutat myšlenky od hrůzy kolem, podporuje i psychickou kondici. A to je pro vyrovnávání se s realitou i pro celkovou odolnost velmi důležité,” vysvětlila Adéla Šípová.

„Letos se navíc koná všesokolský slet, na kterém budou cvičit právě i děti z Ukrajiny. Cvičební vybavení tak pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině a děti se budou moct připravovat na účast na sokolském sletu, na který dorazí. Děkuji všem, kteří se na této charitativní akci podíleli. Věřím, že naše společné úsilí přinese pozitivní změny a že stejně jako se dnes vydařila návštěva poslanecké delegace, vydaří se i ta dětská-sokolská,” uzavřela Šípová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 23 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podporujeme sokoly na Ukrajině, aby jsme podchytili lidi, které je možno poslat na frontu umřít za USA kapitál., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 30.06.2024 8:36:20

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

8:09 Vích (SPD): Konflikt mezi generálem Řehkou a ministryní Černochovou se opakuje

Aby obrana naší země fungovala tak, jak má, generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová …