Teleky (KDU-ČSL): Novela mimo jiné umožní nasazení nových jaderných technologií

28.06.2024 20:07 | Monitoring

Projev na 108. schůzi Poslanecké sněmovny 28. června 2024 k atomovému zákonu

Teleky (KDU-ČSL): Novela mimo jiné umožní nasazení nových jaderných technologií
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Lékař Róbert Teleky ze Vsetína

Hezké poledne, vážené kolegyně a kolegové.

Dovolte, abych jako zpravodaj uvedl tisk číslo 702, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon, ve znění pozdějších předpisů, který předkládá Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Předkládaná novela má za cíl modernizovat atomové právo v České republice a mimo jiné umožnit nasazení nových jaderných technologií a zjednodušit a zefektivnit povolovací procesy pro nové jaderné zdroje, včetně malých a středních modulárních reaktorů. To považuji za velmi důležité vzhledem k plánované výstavbě nových jaderných zdrojů v lokalitách Dukovany a Temelín. O výběru dodavatele jaderné technologie a procesu využití obcí na další bloky právě v těchto dnech rozhoduje investor a vláda.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 20240 lidí

Co tam ještě najdeme, je vyšší míra právní jistoty ohledně regulatorních požadavků, dále se upravuje mechanismus stanovení pravidelného poplatku na jaderný účet. Po reformě povolovacích procesů pro jaderné zdroje a veškeré stavby související podle stavebního zákona, které jsme ukotvili na přelomu roku novelou liniového zákona, je toto důležitý milník a příspěvek k zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Na novelizaci atomového zákona bude navazovat neméně důležitá novelizace řady jeho prováděcích předpisů, to je vyhlášek Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a nařízení vlády.

Kromě těchto úprav a modernizace nástrojů atomového práva považuji i za důležité, abychom v budoucnu za Poslaneckou sněmovnu podpořili i odpovídající posílení dotčených povolovacích úřadů, nové jaderné zdroje, včetně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Kdybych měl vyzdvihnout dva body této novely, tak je to rychlejší výstavba nových jaderných bloků, a pevně věřím, že budou postaveny dle plánu v roce 2036, a jednodušší povolování procesu pro malé modulární reaktory.

Děkuji vám za pozornost k tomuto důležitému a zároveň vysoce odbornému i citlivému tématu a dovoluji si požádat, abychom byli efektivní a schválili novelu atomového zákona tak, aby mohla vstoupit účinnost k 1. lednu 2025.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zelení: Zelená transformace je klíčovou cestou pro budoucnost Ústeckého kraje

22:01 Zelení: Zelená transformace je klíčovou cestou pro budoucnost Ústeckého kraje

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k účasti prezidenta Pavla na diskuzi o situaci v Ús…