Tourek (KDU-ČSL): Participativní financování sociálních služeb

11.04.2023 8:17 | Komentář

Predikce vývoje počtu obyvatel Kraje Vysočina ve věku 65+ do roku 2050 je neúprosná. Ze současných více jak 104 tisíců seniorů bychom se měli dostat až na 148 tisíc. To je nárůst o téměř 30%.

Tourek (KDU-ČSL): Participativní financování sociálních služeb
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Světlá nad Sázavou Mgr. Jan Tourek (KDU-ČSL)

Statistiky jsou neúprosné i v nárůstu čísel u civilizačních seniorských chorob jako je demence a Alzheimer. U seniorů s těmito chorobami je téměř jistá postupná nesamostatnost a závislost na péči jiných osob. Velice často funguje rodina a nejbližší příbuzní, ale někdy chybí úplně nebo po nějaké době již nejsou schopni náročnou péči zvládat. Na řadu přicházejí terénní a pobytové sociální služby. A k tomu, aby byly dostupné pro všechny i za několik desítek let, je nutné je neustále rozvíjet, rozšiřovat a zkvalitňovat. Což vede k neustálému navyšování finančních prostředků. V tuto chvíli se na financování sociálních služeb podílí především stát, kraje a obce III. typu. Řada obcí I. a II. typu také na činnost některých sociálních služeb přispívá, ale jedná se o ad hoc přístup, který nemá návaznost na celkovou potřebnost sociálních služeb v daném správním obvodu. Proto nyní pro malé obce připravujeme nový koncept spoluúčasti na financování sociálních služeb, vycházející z počtu obyvatel v dané obci. Jsem přesvědčen, že největší finanční břemeno i nadále zůstane na státu, krajích a velkých obcích, ale i ty nejmenší obce by se na fungování sociálních služeb finančně podílet měly. Pak bude naší povinností na oplátku zajistit dostupnost a odpovídající kvalitu těchto služeb po celém území Vysočiny. A to mohu za kraj slíbit!

Jan Tourek (KDU-ČSL), radní Kraje Vysočina

Zdroj.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.