Vích (SPD): Aktuální situace na Ukrajině aneb Není co slavit

09.09.2024 9:15 | Monitoring

Letní ofenzíva Ukrajiny selhala a nesplnila očekávání. Ruská vojska v oblasti Donbasu urputně a sice s velkými ztrátami, ale postupují na Pokrovsk, který je klíčovým zásobovacím uzlem Ukrajinské armády pro podporu skupiny vojsk v oblasti Donbasu. Pokud Ukrajina ztratí Pokrovsk, bude to znamenat otevření širokého prostoru pro rozvinutí útoku vojsk Ruska, který již Ukrajina zřejmě nebude schopna zastavit.

Vích (SPD): Aktuální situace na Ukrajině aneb Není co slavit
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Stávající vojenská situace a celková únava a vyčerpání vedly k výměně poloviny ministrů ukrajinské vlády, kterou si chce prezident Zelenský posílit svou roli ve válečném stavu země, a přípravě návštěvy USA, kde se chce sejít jak s Kamalou Harris, tak s Donaldem Trumpem, a představit jim svůj mírový plán.

Podpora západu slábne, a to zejména ze strany Německa s ohledem na stav hospodářství a veřejných financí, pokles ekonomiky ale také v souvislosti s výsledky v zemských volbách v Sasku a Durynsku, kde vládní strany utrpěly drtivou porážku od AfD, která nechce pokračovat v podpoře Ukrajiny a chce mír a zastavit migraci. A to se ještě čeká další vítězství AfD ve volbách v Braniborsku (22. 9. 2024). Kancléř Scholz proto ustupuje z masivní podpory Ukrajiny. Začíná se hovořit o fázi post konfliktní a co se bude dít po podzimních volbách v USA, pokud zvítězí Donald Trump, který opakovaně prohlásil, že ukončí konflikt na Ukrajině velice rychle.

Setkání zástupců Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny (UDCG – 57 zemí) v německém Ramsteinu za účasti prezidenta Zelenského vedlo k deklaraci, odsuzující letecké útoky na Kyjev a Lvov. Muniční iniciativa osmnácti států za dva roky své existence zatím zajistila nákup pouhých 100 tisíc kusů dělostřelecké munice za dvojnásobek běžné ceny ( 000 USD/kus - běžná cena) z celého světa, což stačí Ukrajině asi na pouhé dva týdny bojů. Tedy pouze k pokračování zabíjení, a nikoliv kroky k ukončení bojů.

Západ je opatrný a zdrženlivý k dodávkám munice dlouhého doletu a první dodaná F-16 již byla sestřelena. Ukrajinští vojáci jsou nevycvičení mladíci bez zkušeností, kterým se bojovat nechce, a ti, co utekli do zahraničí a vyhýbají se vojenské službě, tak těm se domů bojovat nechce už vůbec. To není dobrý výhled pro prezidenta Zelenského a jeho situace a pozice Ukrajiny budou pouze a jenom horší.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům

4:31 Okamura (SPD): Vláda Petra Fialy odmítla zvýšit platy hasičům, policistům a vojákům

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k povodním