Zdechovský (KDU-ČSL): Skandál s falšováním průkazů totožnosti na Maltě ohrožuje existenci Schengenu

10.09.2024 9:15 | Monitoring

Bývalý maltský poslanec Jason Azzopardi vynesl na veřejnost korupční aféru obřích rozměrů ve státní agentuře Identita, jež zodpovídá v této ostrovní zemi za správu totožností a povolení k pobytu.

Zdechovský (KDU-ČSL): Skandál s falšováním průkazů totožnosti na Maltě ohrožuje existenci Schengenu
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Tato agentura měla poskytovat na základě úplatků tisícům cizinců falešné průkazy totožnosti. Bohužel se nejedná jen o několik málo případů padělání osobních dokladů, ale o více jak 18 000 falešných průkazů s adresami, na nichž ale ve skutečnosti bydlí někdo úplně jiný. Pro malou zemi s půl milionem obyvatel jde o nepředstavitelný skandál.

Podle dostupných informací (ZDE) jsou v souvislosti s touto kauzou stíháni dva lidé: Bernard Attard a Marija Spiteri. Mimochodem, oba jsou navíc vyšetřováni i za jiné přečiny z minulosti. Bernard Attard, čelící v současné době několika trestním řízením za podvody a praní špinavých peněz, požadoval od občanů třetích zemí úplatky v řádu tisíců eur za vydání platných průkazů totožnosti.

Využíval služeb druhé obviněné osoby, ženy jménem Marija Spiteri, která pracovala v agentuře Identita. Právě ona měla zadávat údaje o cizincích do agenturního systému a po pracovní době je pouštěla do kanceláře bočními dveřmi, aby se mohli vyfotografovat.

K doložení žádostí o pobyt byly používány falešné doklady, na jejichž základě byly těmto cizincům urychleně vydávány platné průkazy totožnosti.

Podivné dopisy ve schránkách

Celá kauza vešla ve známost mezi širší veřejností poté, co zmíněný exposlanec a právník Jason Azzopardi podal 60stránkovou žádost o soudní vyšetřování vydávání padělaných dokladů pro přibližně 18 000 státních příslušníků třetích zemí za tisíce eur. Vydávané byly od roku 2015 na základě oddacích listů a dalších dokumentů falšovaných úředníky agentury.

Sám Azzopardi zmiňoval (ZDE) i např. čtyři rodiny, které nedávno navštívily policejní stanici ve městě Birkirkara, aby nahlásily krádež svých domovních adres, které byly použity na průkazech cizinců.

Mnoho Malťanů se důsledkem tohoto skandálu s odcizením vlastních adres dostávalo do naprosto absurdních situací. Do schránek na jejich na adresy chodily účty na jména lidí, o nichž v životě neslyšeli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V Evropě, USA se přece vše falšuje, co by nemohli na Maltě? Vy jste také zfalšovaný., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 10.09.2024 10:02:47

|  5 |  0

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V České republice je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy!

10:02 Rozvoral (SPD): V České republice je nejméně dostupné bydlení z celé Evropy!

Sehnat v České republice byty do osobního vlastnictví je kvůli výši jejich cen pro naše občany téměř…