Komunista Dolejš a další k rozpočtu: Naše země opravdu nevzkvétá...

28.11.2012 14:59 | Zprávy

Debata o státním rozpočtu se ve sněmovně táhne. I po více než třech hodinách diskusí nenašla opozice konečné slovo nad již třetí verzí, předloženou ministrem financí Miroslavem Kalouskem. ČTK pak z kritiky opozice vytáhla ze stenoprotokolů to nejzajímavější. A ParlamentníListy.cz k tomu dodaly ještě další poznámky.

Komunista Dolejš a další k rozpočtu: Naše země opravdu nevzkvétá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně proběhly interpelace na vládu. Účast ministrů nebyla valná

Jak již ParlamentníListy.cz uvedly, Bohuslav Sobotka z ČSSD si za sněmovní pultík stoupnul dnes hned několikrát. A co třeba ke kritice rozpočtu státu řekl?

„Zdá se, že vlastně tato vláda ani nic jiného než recesi není schopna zplodit." „Propad, rozklad, chaos. To je výsledek šesti let pravicové vlády," uvedl například.

„Je to prostě rozpočet o přerozdělení finančních prostředků ve prospěch privátních důchodových fondů, ve prospěch finančního kapitálu a ve prospěch církví," nandal vládě porci kritiky.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ze stejné opoziční strany pak řekl: „My si tímto rozpočtem zaděláváme na další zamrazení české ekonomiky." Řekl také, že předkládat úsporný rozpočet v podmínkách, kdy vláda nebyla schopná udělat nic s korupcí ve veřejných penězích, mu připadá podivné.

Komunistický poslanec a stranický místopředseda Jiří Dolejš pak rozpočet podrobil kritice již na stranickém brífinku. Podle Dolejše je nový návrh jen velmi dílčí úpravou návrhu ze září, který má ovšem stejné koncepční a strukturální vady. „Jde totiž o rozpočet krizový. I když světová ekonomika roste, ta česká je v recesi," zmínil Dolejš a připomněl, že neustále roste nezaměstnanost.

„Měl by být podporován obchod a růst. Přitom se mají snižovat prostředky na podporu zaměstnanosti," konstatoval Dolejš s tím, že škrty vlády jsou "byrokratické, plošné a nesystémové".

„Ano, v této zemi pokračuje velký flám, ale velký flám pouze pro někoho," zmínil pak za sněmovním pultíkem. Kritiku pak završil sdělením: „Kdysi jeden slavný muž řekl 'země nevzkvétá'. Když se podíváme na ekonomické parametry dnešní České republiky, opět naše země nevzkvétá."

Nejenom opozice si ale dnes troufla říci kritické slovo do sněmovního mikrofonu. David Šeich z ODS třeba zmínil, že sociální demokracie a komunisté budou nepochybně v dolní komoře kritizovat rozpočet, třeba budou říkat, že vláda dává málo peněz na školství, zemědělství, vědu, výzkum, důchodce a jistě celou řadu dalších oblastí.

Šeich: Budete tady málo mluvit o tom, kde na tyto výdaje vzít

„To myslím, že je standardní kolorit. Budou ale jistě málo mluvit o tom, kde na tyto výdaje vzít, což bych řekl, že patří také ke standardnímu folklóru,“ pronesl také Šeich.

„Byl tady velký flám, nakoupilo se šampaňské, doutníky, pastelky a peníze v této chvíli nejsou. Čili vláda má jedinou možnost: šetřit,“ zaútočil pak na ČSSD. Na jeho slova poté zareagoval šéf oranžových Bohuslav Sobotka.

„Chtěl bych zde požádat představitele koaličních stran, aby už nevyčítali minulým vládám, že měly hospodářský růst. Vy ho rozhodně nemáte a je to vaše neschopnost! ...Ano, vy jste měli dost peněz na utrácení, neboť v rezervních fondech ministerstev zbylo po nás 80 miliard korun. Opakuji, 80 miliard korun v rezervách měly další české vlády. Co tam zanecháte vy? Až tato vláda skončí, zbudou tam tři, nebo čtyři miliardy, nebo dokonce dluhy?“ zaútočil Sobotka kromě jiného i na ministra financí Miroslava Kalouska.

František Laudát z TOP 09 poznamenal, že kdyby byl v opozici, tak rozpočet možná ztrhá taky. „Ale z úplně jiných pozic, protože bych říkal, co tam je navíc a co tam chybí. Ale ne takové univerzální politické plkání, jaké tady zatím předvádíte,“ zaútočil na poslance sedící ve sněmovně vlevo.

Měli se dohodnout, jak dál dojit republiku
 

Mezi posledními diskutujícími pak byli nezařazený Jiří Šlégr (NS - LEV 21) a komunista Miroslav Grebeníček. „Rozpočet není jiný, než zcela Kalouskovský,“ zmínil kromě jiného v kritice Šlégr.

„Z toho, co vláda předložila, a ze způsobu, jak vláda rozpočet připravovala, sotva kdo mohl nabýt dojmu, že jde o kompetentní vládu....Důvodem byly tahanice uvnitř ODS. Měli se dohodnout, jak dál dojit republiku a utahovat opasky občanům,“ řekl v kritice rozpočtu pak i Grebeníček.

Podle něj všechny problémy státu vyplývají z kapitalismu. "Jak jsem si nedávno přečetl v komentáři zkušeného novináře Jana Petránka, tak končí kapitalismus a je odsouzen k zániku, stejně jako kdysi socialismus. Nuž, i neviditelná ruka trhu začíná být přežitá,“ řekl také Grebeníček a dodal, že letošní výročí sametové revoluce roku 1989 připomínalo všechno jiné, než oslavu kapitalismu. „Vláda mafií není to, co jsme chtěli,“ připomněl pak jeden z transparentů, které měli protestující v ten den v rukách.

Kalousek: Nechci říkat ani "ň" k duu Bárta – Zaorálek

Miroslav Kalousek pak ve své závěrečné řeči těsně před hlasováním řekl, že se nemíní vyjadřovat ke všem připomínkám. „Zvláště pak ne k uměleckému duu Bárta – Zaorálek,“ řekl a zdůraznil, že rozpočet není samozřejmě prorůstový, jak připomínala opozice, ale je hlavně procyklický. „Je to ale samozřejmě jedna z jeho nevýhod,“ dodal ministr.

 

Rozpočet je třetím návrhem Kalouska

Současný vládní návrh státního rozpočtu je v pořadí už třetím, který Ministerstvo financí kabinetu předložilo. Původní rozpočet totiž ministr financí Kalousek stáhl, protože nebylo jisté, jestli poslanci schválí daňový balíček. Resort proto sestavil nový návrh, který byl nižší o 41 miliard korun, a obsahoval mnohem drastičtější škrty. Změny v daních nakonec sněmovnou prošly, původní rozpočet přesto není použitelný.

„Mezitím se totiž objevila předpověď dalšího vývoje české ekonomiky, z níž vyplynulo, že rozpočtové příjmy budou příští rok nižší - klesne jak výběr daní, tak odvody na sociální zabezpečení," upozornil v této souvislosti dnes směrem k poslancům Kalousek. Podle něj schodek rozpočtu zůstane 100 miliard korun.

Za snížení příjmů a výdajů oproti původní verzi o čtyři miliardy může podle něj horší ekonomická prognóza. Jak ale bylo nastaveno již v tom původním rozpočtu, tak i nyní méně peněz půjde na vědu a výzkum nebo platy učitelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Důchodce umíte okrást rychle. Ale pomoci lidem.“ Babiš soptil na celou Sněmovnu

17:58 „Důchodce umíte okrást rychle. Ale pomoci lidem.“ Babiš soptil na celou Sněmovnu

Andrej Babiš se v Poslanecké sněmovně chopil řečnického pultu a za řešení povodní nenechal na vládě …