Úplný zákaz kouření v zařízeních společného stravování si přeje 78 procent občanů starších 18 let, zmiňuje se v poslaneckém návrhu zákona, který dnes měli zákonodárci na stolech. Účinnost této normy přitom připravovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR mezi roky 2011 až 2013 s tím, že zákon měl platit již od 1. ledna 2014. Právě proto navrhovatelé, tedy skupina poslanců převážně z hnutí ANO, navrhli Poslanecké sněmovně projednávání návrhu tak, aby mohl být s normou vysloven souhlas již v prvém čtení.
Kardiolog a poslanec Igor Nykl (ANO) ovšem dnes poslance stihl informovat nejenom o škodlivosti primárního kouření, ale hlavně o škodlivosti tzv. pasivního kouření a o „kouření z třetí ruky.“
"V roce 1998 prohlásila WHO, že tabák je vlastně jedna z největších zdravotnických katastrof, které kdy lidstvo postihly. Když se podíváme na ta data, tak vlivem tabáku každých šest vteřin umírá jeden člověk. Protože tabák je hlavním rizikovým faktorem čtyř hlavních neinfekčních onemocnění, a to nádorů, kardiovaskulárních nemocí, respiračních nemocí a dokonce i cukrovky. A víme, že cukrovka je epidemie 21. století," varoval napřed jako lékař.
"Když agentura Bloomberg dělala v loňském roce takzvaný žebříček nejvíce neřestných zemí světa, kde se hodnotí kombinace spotřeby tabáku, alkoholu, drog a výnosu z hazardu, tak jsme bohužel suverénně vyhráli. Jsme na tom dokonce mnohem hůře, nežli třeba Slovensko,“ zmínil za sněmovním pultíkem dále Nykl.
„Jako kardiolog vím mnohé o tom, jak si kuřák ničí zdraví, ale data o pasivním kouření jsou známa až od osmdesátých let minulího století. Dokonce až od roku 2009 jsou známy souvislosti tzv. kouření z třetí ruky, kdy toxické látky ulpívají na nábytku, na koberci, na závěsech a vznikají velmi kancerogenní nitrosaminy. Ty jsou ještě mnohem horší, než látky z toho takzvaného second hand smoke,“ zdůraznil dále Nykl. Podle něj i takové Turecko zavedlo zákaz kouření vodní dýmky v restauracích. „Zjistilo se totiž, že vodní dýmka je víc škodlivá, nežli klasické kouření,“ upozornil.
Radek Vondráček (ANO) se pak kromě jiného rozhovořil o tom, jak tabákový smrad po návštěvě restauračního zařízení ulpívá na oblečení. Podle něj jsme jednou z posledních zemí EU, která kouření v restauracích toleruje.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Olga Böhmová