Vetoval, nebo nevetoval Zeman daňový balíček. Drahoš, Růžička a další senátoři míří k Ústavnímu soudu

30.12.2020 18:55

Senátoři z klubu Starostů jsou připraveni napadnout u Ústavního soudu způsob přijetí daňového balíčku. A to v případě, že soubor daňových změn bude vyhlášen ve Sbírce zákonů bez opětovného projednání Sněmovnou. Záležet bude také na tom, zda se potvrdí oprávněnost pochybností o správnosti postupu prezidenta Miloše Zemana v této věci. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Vetoval, nebo nevetoval Zeman daňový balíček. Drahoš, Růžička a další senátoři míří k Ústavnímu soudu
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Osmnáct členů klubu Starostové a nezávislí, mezi nimi i místopředseda Senátu Jiří Růžička, dále Jiří Drahoš, Marek Hilšer či Mikuláš Bek, chtějí iniciovat ústavní stížnost pro porušení Ústavy ČR. Ve Sněmovně chtějí iniciovat žádost o přezkum prezidentova postupu u Ústavního soudu vládní ČSSD.

„Většina členů senátorského klubu Starostové a nezávislí je připravena zabývat se správností zvoleného legislativního procesu zmíněného zákona. Pokud se potvrdí oprávněnost těchto pochybností, níže podepsaní členové klubu jsou připraveni iniciovat podání ústavní stížnosti k Ústavnímu soudu pro porušení Ústavy ČR,“ uvádí se v prohlášení.

Takzvaný daňový balíček schválili poslanci a senátoři v prosinci, začít platit by měl od začátku ledna. Prezident Miloš Zeman oznámil, že zákon nepodepíše, ale ani nebude vetovat, a toto pondělí návrh daňových změn bez podpisu vrátil předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO).

Podle některých právníků i politiků je ale možné, že Zeman formulací dopisu zřejmě omylem zákon vetoval, tím pádem by o něm měla znovu hlasovat Sněmovna. Na konci dopisu adresovaného Vondráčkovi totiž prezident napsal, že zákon „vrací k dalšímu opatření“. Uvedl to včera server Info.cz.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka zákon však nelze omylem schválit ani vetovat. Platí tedy, že mu Zeman vrátil daňový balíček bez podpisu a Ministerstvo vnitra by jej mělo 31. prosince publikovat ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…