Miloš Zeman o Fialovi a spol.: Budovat neumí, tak boří

07.03.2024 12:55

Rozhodnutí Fialovy vlády zrušit plánované společné jednání české a slovenské vlády kvůli odlišnému postoji Bratislavy k řešení války na Ukrajině vyvolalo bouři. Vahou svého hlasu se do debaty zapojil i bývalý prezident republiky Miloš Zeman, podle něhož se Fialova vláda dopustila hrubé politické chyby a snaží se diktovat suverénní zemi, jak se má chovat.

Miloš Zeman o Fialovi a spol.: Budovat neumí, tak boří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico navštívili bývalého českého prezidenta Miloše Zemana

Uplynul týden od premiérského summitu visegrádské čtyřky v Praze, kde premiéři Česka a Slovenska sice otevřeně mluvili o tom, že pokud jde o Ukrajinu, obě vlády se stěží shodnou, ale zdůraznili potřebu se vzájemně i přes odlišnosti bavit.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46418 lidí

Toto nadšení Fialově kabinetu dlouho nevydrželo. Ve středu vláda oznámila, že ruší chystané společné zasedání obou vlád. Nejde přitom o nahodilou akci, ale tradici, kterou držely prakticky všechny vlády v minulosti.

Exprezident Miloš Zeman, který se rovněž s Robertem Ficem minulý týden ve své kanceláři setkal, s rozhodnutím Fialovy vlády hrubě nesouhlasí.

„Je velice snadné bořit a velice obtížné budovat. Fialova vláda se vydala cestou boření, protože budovat neumí. Přerušení česko-slovenských vztahů je podle mého názoru hrubá politická chyba. A nikdo nemůže diktovat vládě suverénní země, jak se má chovat,“ uvedl bývalý prezident republiky Miloš Zeman.

Přitom ani on se s Ficem, s nímž ho pojí letité přátelství, zřejmě zcela neshodne v pohledu na vývoj a řešení konfliktu na Ukrajině. Vždy ale zdůrazňoval, že státy spolu nemusejí ve všem souhlasit, ale mají se vzájemně bavit a možné rozdíly se pokoušet překonávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pyjala má na vše jediné řešení - 108 poskoků se stranickou disciplínou a láskou k bezpracným parlamentním korytům., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 07.03.2024 13:36:42

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…