Poslanec ČSSD varuje před Babišem: Těžko propásne okamžik mít dominanci na trhu

04.01.2014 15:23 | Zprávy

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů pro ParlamentníListy.cz. I v prvním týdnu roku 2014 hovoří senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba na společné téma: Dočkáme se již v nejbližších dnech nové vlády? A přinese tato vláda do Česka sociální smír?

Poslanec ČSSD varuje před Babišem: Těžko propásne okamžik mít dominanci na trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Dva měsíce po volbách, těsně od období před Vánocemi, se zdá, že je jasno. Koalice dohodla rozdělení resortů v sedmnáctičlenné vládě. Na tahu je ale nyní prezident Miloš Zeman, i když se tím jeho manévrovací možnosti razantně zúžily. Musel by totiž čelit šéfům ČSSD, ANO a lidovců, kteří jmenný seznam ministrů poskládali a nechali se slyšet, že na něm budou trvat i proti Zemanovým námitkám. Dočká se tedy Česko už brzy nové vlády, nebo ještě lze očekávat nějaké obraty?

„Já věřím, že se nové vlády už dočkáme. A možná i s důvěrou sněmovny. Není důvod jisté trable kolem jejího sestavování protahovat. Vznikla sice, mírně řečeno, opět poněkud nesourodá trojkoalice,  ale co bylo zvoleno, to bylo zvoleno. Můžeme nesouhlasit, můžeme protestovat, ale je to tak to jediné, co s tím můžeme udělat. Není však vhodné se voličům posmívat, že opět sedli na špek. Byť vyloučit to nelze,“ řekl ParlamentnímListům.cz ve svém pravidelném komentáři uplynulých dnů Jiří Koskuba. Podle něj to, že standardní strany svým způsobem ve volbách vybouchly, je čistě jejich problém. „A také jejich náčelníků, slov i činů. Pravda, za nepominutelného sekundování mnohých ‚nestranných‘ a ‚nezávislých‘ médií. Místo různých spekulací o možných obstrukcích je nejlépe novým z úzkého vyjednávání vzešlým Vyvoleným umožnit ‚makať‘. A doufat, že jejich reality show ve Strakově akademii bude méně trapná než ta na jisté TV v tzv. vile. Ostatně, laťku díky vládě pana Nečase nemají nastavenou zase až tak vysoko. Níže ji dát snad už ani nejde. Být ještě horší, to už by byl fakt kumšt,“ domnívá se Koskuba.

A dodává, že možná i opičák Richard z pražské ZOO by hravě některé ministry nejen z nedávné minulosti ve funkci zastínil. „Čímž jsem se zmíněné gorilí celebrity nechtěl jakkoliv dotknout,“ poznamenal ještě.

Koskuba: Na harmonii to nevypadá, premiéru Slávkovi to nezávidím

Sestavení a řízení této nové vládní skvadry tak poslanec Koskuba panu „budoucímu premiérovi Slávkovi“ prý vůbec nezávidí.

„Podepsané koaliční záměry jsou natolik obecné, že označovat je za ‚smlouvu‘, je velmi odvážné. Přitom, přestože konkrétní jména ministrů dosud také neznám, je již více než jisté, že jedním z vicepremiérů levicového předsedy vlády bude právě pán, který - jak sám prohlásil - zastavil levici. Upřímně řečeno, nejen tohle na přílišnou harmonii nevypadá. Nezbývá než spoléhat na rčení, že ‚protiklady se přitahují'. Je možná vhodné si připomenout, jak často a se škodolibou radostí byl po předchozí tři roky pan premiér Nečas vystaven rýpání, že skutečným šéfem jeho vlády je pan Kalousek. Což jistě byla pravda. Stejně jako to, že historie se zhusta opakuje,“ pokračoval dál poslanec ČSSD pro ParlamentníListy.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…