Velmi složitou situaci mají například pekaři. Je totiž nutné, aby pracovali v době, kdy většina lidí ještě spí. „Máme s tím neustále problémy,“ říká majitel známého Pekařství Malinová ze severního Plzeňska, který „expandoval“ i do krajského města, Milan Malina. „Spíše seženeme zahraniční pracovníky, například z Ukrajiny, než zaměstnance z okolí. Není žádná legrace začínat ve čtyři nebo v pět ráno, logicky pak ale končí dříve. Je jasné, že to není práce pro maminky s malými dětmi, ale přesto si říkám, že bychom měli zaměstnávat hlavně lidi z blízkého okolí. To je ale pomalu výjimka.“
Všeobecná nechuť na brzké ranní vstávání, ale i na práci dlouho do večera, případně o sobotách a nedělích, tím jsou bohužel Češi vyhlášeni. „Rád si pospím a takové brzké vstávání je pro mne skoro nezdravé,“ řekl nám jeden z dlouhodobých „klientů“ úřadu práce, který logicky nechtěl být jmenován. „To se s firmou, kam mne pracák pošle, raději domluvím, dostanu razítko, že jsem tam byl a oni mne radši ani nevezmou. Nedělalo by to dobrotu na obě strany,“ šibalsky se usmívá.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala