Letošní svatomartinské menu sice nepodražilo natolik jako v loňském roce, ceny jsou však oproti těm před dvěma lety úplně jinde.
Slavnostní pokrm, který tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků či pečená husa se zelím, se v případě rodinného obědu v restauraci – vzhledem k cenám, které přesahují běžně i 500 korun za jednu porci – značně prodraží a mnozí lidé tak v posledních dvou letech dávají přednost domácí přípravě husy, což potvrzují i samotní restauratéři a majitel restaurace Pivovar Národní Jan Mužátko pro ČTK uvedl, že ještě před pandemií covidu-19 byly husí hody vyhledávanou akcí; poté, co husy zdražily, ale zájem polevil.
I v případě domácí přípravy chlazené či mražené husy však letos nejde o lacinou záležitost, o čemž se ParlametníListy.cz přesvědčily v samotných českých supermarketech.
Kilogram husy se letos pohybuje kolem 200 korun, a pokud budete chtít ušetřit, budete se muset smířit s tím, že půjde povětšinou o mraženou husu dovezenou z Maďarska.
V supermarketu Lidl již od pondělka prodávají chlazenou husu za 179,90 korun za kilogram, a pokud se v tomto supermarketu podíváte do chladicího boxu, najdete v něm jednotlivě balené kusy zabalené v igelitu s německými nápisy. Při bližším ohledání je však patrné, že k nám tyto husy neputovaly z Německa, ale z východu Maďarska od producenta z vesničky Nyírgelse v rumunsko-ukrajinském pomezí.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas