Premiér Petr Fiala se nedávno ve Sněmovně chlubil, jaké vláda dělá ekonomické pokroky: „Ceny potravin klesají, je to výsledek tlaku naší vlády. Když se podíváme na údaje o spotřebitelských cenách, a právě cenách potravin, vidíme, že meziměsíční pokles cen potravin v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje je výrazný, u zeleniny o 5 %, u vajec o 12,9 %, polotučné trvanlivé mléko o 12,3 %, nealkoholické nápoje 2,3 %, oleje a tuky 2,6 %, drůbež 1,5 %, cukr 4 %,“ vypočítával Fiala coby odpověď na interpelaci Martina Kolovratníka z hnutí ANO.
Ač se to na první pohled jeví jako úspěch, pokles cen se zatím nijak nepropsal do jídelních lístků v restauracích. Ceny rostou od dob covidu a nic nenasvědčuje tomu, že by se někdy ještě mohly vrátit.
Na twitteru uvedl data ekonom Jakub Seidler: „Meziroční růst ve stravování také postupně zvolňuje, meziměsíčně však ceny nadále mírně rostou. Od předpandemického května 2019, tj. za poslední 4 roky, ceny ve stravování vzrostly o 54 %, denní menu + 75 %.“
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Andrea Novotná