95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

08.10.2024 12:54 | Komentář

Návrh na vyplácení sto tisíc měsíčně pro manželku prezidenta Pavla vzbudil velkou pozornost. Kriticky se k věci postavila i některá média. Podle senátora ODS Tomáše Jirsy je návrh v pořádku, ale zazněla důležitá, rýpavá podmínka. Stejné peníze by podle jeho slov měly být zpětně vyplaceny všem třem bývalým prvním dámám.

95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka
Foto: Repro YouTube.com
Popisek: Manželka prezidenta Eva Pavlova během svého vystoupení v Kyjevě, za které čelila kritice

Na základě návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí po dohodě s Kanceláří prezidenta republiky by stát Evě Pavlové mohl od příštího roku přispívat na výdaje spojené s reprezentací částkou 95 tisíc korun měsíčně. Počítá s tím novela zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní moci.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

98%
0%
hlasovalo: 1909 lidí

Novela počítá s tím, že bude „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky“. Rovnalo by se to částce 95 250 korun.

Základní plat prezidenta republiky přitom v tomto roce činí 341 200 korun. K tomu měsíčně hlavě státu náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada ve výši 317 500 korun. 

Podle dlouholetého senátora a předsedy oblastního sdružení ODS v Českých Budějovicích Tomáše Jirsy by měla změna projít pouze s podmínkou. Ta by spočívala v tom, že stát zpětně vyplatí peníze všem třem bývalým prvním dámám. 

„Nic proti 95 tisícům nemám, ale s podmínkou, že to musíme zpětně vyplatit paní Havlové, paní Klausové a paní Zemanové, které také reprezentovaly stát, a museli jim to platit manželé. A zvládli to!“ konstatuje ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Tomáš Jirsa.

Bývalý šéf hradního protokolu za prezidentů Václava Havla i Miloše Zemana Miroslav Sklenář pro SeznamZprávy uvedl, že by další peníze pro prezidentský pár byly nejen nadbytečné, ale v době úspor i nevhodné.

„Státní rozpočet to sice nezruinuje, ale vyšle to špatný signál ven. A politika je o symbolech. V době, kdy stát razí politiku úspor a například zaměstnanci českých soudů pobírají nedůstojně nízké platy, je devadesátitisícový příjem první dámy zbytečným dráždidlem. Prezident má spolu s manželkou měsíčně téměř 700 tisíc, tedy jako rodina jsou dostatečně saturováni,“ sdělil Sklenář.

Otázku, zda je zvýšení příjmů prezidentské rodiny v podobě 95 tisíc pro první dámu potřebné či v pořádku, položily PL i politikům napříč politickým spektrem. Jejich názory naleznete v anketě ZDE.

 
Eva Pavlová samostatně reprezentovala Českou republiku například před rokem v říjnu v Kyjevě. Tehdy se zúčastnila summitu prvních dam, který organizovala manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská, ale reprezentovat vlastní zemi se tam Pavlové zrovna dvakrát nevyvedlo.

Během debaty jí bylo uděleno slovo a místo reakce nastalo trapné ticho. Eva Pavlová si vzala mikrofon a přišlo delší mlčení, během něho první dáma listovala v papírech, které měla připravené na klíně. 

Po zhruba dvaceti sekundách ticha pronesla několik zmatených slov s tím, že by přešla do češtiny. Následovalo opět listování v papírech a chvíle mlčení, následně začala Pavlová reagovat v češtině.

Video z vystoupení Evy Pavlové v Kyjevě:

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 98 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

asi jim to nestačí..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseYogina , 08.10.2024 13:48:38
a to berou z armády ještě důchody a ne malé............ opravdu je to hnus, lidem po povodních nedají nic, ti přišli o všechny majetky a baráky, nemají kde bydlet a my tady budeme z našich daní živit politruka na hradě!!! Ať se nakopou do zadnic, co je tam zvolili !!!!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

12:54 95 tisíc pro ženu Petra Pavla? Z ODS přišla rýpavá podmínka

Návrh na vyplácení sto tisíc měsíčně pro manželku prezidenta Pavla vzbudil velkou pozornost. Kritick…