Myšlenka pomoci pro lidi bez domova se zrodila v hlavě pana Richarda Hoška, který se inspiroval zkušenostmi v zahraničí. Cílem projektu, který v této oblasti zpracoval a uvedl do praxe, je zabezpečit pomoc lidem v krajní životní situaci a kvalitně se stravovat. Pomoc je zajištěna prostřednictvím provozoven, pro něž je krajně neetická likvidace neprodaného poledního menu, případně jiných potravin určených k rychlé spotřebě. Jednoduše řečeno, cílem je zabránit vyhazování neprodaných poledních menu z restaurací a místo toho je poskytnout bezdomovcům.
„Restaurací, které jídlo pro lidi bez domova poskytují, je nyní celkem osm. Počet vydaných jídel rok od roku narůstá. Zatímco v roce 2010, kdy projekt začal fungovat, jich bylo každý všední den v průměru vydáno 60, vloni to bylo již 84,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr Janík, který je koordinátorem projektu s vševypovídajícím názvem Jídlo bez domova.
Od února 2010 do 31. prosince 2012 bylo celkem rozdáno 48 644 porcí. To odpovídá téměř 20 tunám kvalitních potravin, které by jinak skončily v odpadu. Nutno doplnit, že v Brně, kde se nápad zrodil, v současnosti žije kolem tisíce dvou set bezdomovců.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Alena Hechtová