Zpackaná privatizace: Tři čtvrtě roku v domě hrůzy a zima na krku...

04.12.2012 22:50 | Zprávy

Je to tři čtvrtě roku, co si lidé v bytovém domě v Mostě stěžovali, že zůstali bez teplé vody a tepla, na chodbě jim nejde elektřina, a dům, který se vlivem privatizace dostal do rukou liknavých majitelů, se pomalu vybydluje. Na obrat k lepšímu nevypadá. A to nejen kvůli tomu, že zničeným rodinám, které si teplou sprchu užijí jen u příbuzných, nepomohlo škemrání o pomoc u mostecké radnice.

Zpackaná privatizace: Tři čtvrtě roku v domě hrůzy a zima na krku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V nebytové části domu už ruší pobočku i pošta. Inu, nastala zima.

"Jak přežijeme zimu, to nevím," bědovala před pár měsíci obyvatelka bloku číslo 5v ulici SNP v Mostě, když ParlamentnímListům.cz vyprávěla, co se s domem děje. Několikavchodový objekt se pomalu vyprazdňuje. Rodiny už nevydržely žít bez tepla a teplé vody od jara. Politici nepomohli. Tohle je důsledek jejich někdejšího rozhodnutí privatizovat bytový fond. Čerstvou novinkou je, že nemovitost opouští i pošta.

Naděje umírá poslední?

Na pobočku pošty Most číslo 3 už se lidé nedobouchají. Důvod? Od jara majitel nedodává teplo a s přicházející zimou už se to vydržet nedá. „Ještě tohle do toho,“ mrumlá si jedna ze skrovného množství starousedlíků v bloku, který lemuje ulici SNP pod nemocnicí. Bude muset chodit s balíky daleko. Lidé budou muset chodit s balíky a zásilkami do centra na hlavní poštu nebo do hypermarketu na poštu Most 6.

„Českou poštu tato situace velmi mrzí a doufáme, že se nám jednání s majiteli objektu podaří a poštu budeme moci znovu otevřít. Klientům se omlouváme, i když není vina na naší straně,“ okomentovala vzniklou situaci ParlamentnímListům.cz proto i mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Česká pošta ParlamentnímListům.cz potvrdila, že jedná o znovuotevření této pošty. Naděje umírá poslední. Jenže tady se lidé snaží dobrat spravedlnosti a tepla už přibližně od dubna.

Nehledě na zamoření domu škůdci, o což se majitelé už tuplem nebudou zajímat. Ve společných prostorách už dlouho také nefunguje elektřina. Pošťák ani nemůže zazvonit na zvonky, večer se musí po chodbách s baterkami. „Řada nájemníků už utekla, takže i když si pořídíme přímotopy, nevytopíme si,“ uvádí nájemnice Bohumila Bambasová k největším obavám, které od léta lidi řešili – nástup zimních měsíců. Majitelé je proto začali nutit, aby si nechali instalovat bojlery, což ale není v souladu s nájemní smlouvou. Lidé přitom za nic nemohou. Řádně platí nájem i zálohy na služby.

Kde je zakopaný pes? Další doupě pro chudinu?

Neutěšenou situací se před měsícem zabývali zastupitelé města – nikoli však v rámci oficiálního programu. Situace po několika měsících ale donutila některé členy šlápnout na patu vedení města, zda se dostatečně snažilo věc ve prospěch svých občanů řešit. Jediné, co se totiž fakticky na pomoc lidem udělalo ze strany města, byla v září pokuta vlastníkům domu, kteří vybírali zálohy na teplo a vodu, ale vyinkasované peníze už neputovaly k dodavatelům tepla a teplé vody.

„Tento stav navodili záměrně. Chtějí zřejmě z bloku udělat chudinský dům,“ zní názor primátora města Mostu Vlastimila Vozky. Toho se obyvatelé bojí a kdo může, z domu hrůzy mizí. Nebyl by to první případ, kdy vychytralý podnikatel žije z přídavků na bydlení, které sociálně slabí dostávají od radnic v celkem vysokých sumách.

Vedení města celou dobu tvrdí, že nemá páky, jak pomoci. „Jsme bezbranní. Je to soukromý objekt,“ zdůvodnil primátor. Jediné, co po privatizaci mohla samospráva udělat, je udělit pokutu 2,5 milionu korun za porušení smlouvy, podle níž nesmějí vlastníci přerušit odebírání tepla do roku 2015. Klauzule o napojení na centrální zásobování tepla je součástí kupní smlouvy mezi původním majitelem, kterým bylo město Most, a současným majitelem - společností TU 5, k.s.

Sankcí nespočet, výsledek v nedohlednu...

To ale teplo do domu nepřivede, shodují se zoufalí nájemníci. Zvláště když vědí, že sankcí už bylo vlastníkům uděleno od různých institucí nespočet. „Je to hrůza. Už v létě to bylo nepříjemné, ale teď nastala zima. A dům je už téměř vybydlený, je to starý dům,“ popisuje Bohumila Bambasová. Její názor je, že by se vše vyřešilo, kdyby město odkoupilo objekt zpět do svého vlastnictví nebo by si jej vzalo pod sebe nějaké solidní bytové družstvo.
Právě privatizací se vše v neprospěch zdejších rodin z bloku 5 zhatilo. Obyvatelé se snažili přesvědčit radnici, aby dům vzala opět pod svá křídla. „To ale  není reálné,“ míní primátor. Případ už několik měsíců prošetřuje i Policie ČR.

Z pouhého výpisu z katastru nemovitostí je zřejmé, že minimálně jeden z majitelů domu, z nichž jeden vlastní dvě třetiny a druhý třetinu, není žádný svatoušek. Lze vyčíst, že na nemovitosti o pěti vchodech vázne zástavní právo – už z roku 1999 je to na částky 2,118 a 2,5 milionu korun. Z roku 2010 je k sumám přičteno 186 261 korun a 34 088 korun, které nejspíše Milan Walter dluží finančnímu úřadu. Z roku 2011 je zde na stejnou instituci záznam na částku 15 275 korun. Poslední údaj je z letošního roku, a to existence smlouvy o zajišťovacím převodu práv z února.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Kmotři

Jestli ODS podle vás řídí kmotři, jak vysvětlíte, že jste s nimi spolupracovali a evidentně vám to dosud nevadilo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

4:45 Dezinformace, cíl práce ČT. Hlasování, které může otevřít dveře neziskovkám

Mají veřejnoprávní média aktivně vystupovat proti dezinformacím? Vládní návrh novely zákona o veřejn…