"Ital z kuchyně" k nové kuchařce: Mám ještě spoustu trumfů v rukávu

19.11.2012 12:35 | Zprávy

S Emanuelem Ridim nejen o jeho nové knize receptů.

"Ital z kuchyně" k nové kuchařce: Mám ještě spoustu trumfů v rukávu
Foto: red
Popisek: Nová kuchařka Léto s Italem

V knihkupectvích se objevila Vaše nová kuchařka, co v ní čtenáři najdou?
Kuchařka nabízí přes devadesát receptů rozdělených podle regionů, které jsme v létě procestovali v pořadu Léto s Italem. Recepty jsou jednoduché, rychlé a jsou založené na čerstvých poctivě vyráběných či pěstovaných surovinách, na které v Itálii narazíte všude.

Může si takové recepty uvařit například moje babička?
Proč by nemohla? V dnešní době je na trhu k dostání všechno, naštěstí se i ta kvalita velmi zlepšila a není problém uvařit si doma pravé italské rizoto z pravé italské rýže Carnaroli.

Je to už Vaše čtvrtá kuchařka. Co má kniha Léto s Italem navíc oproti předchozím a jiným kuchařkách na trhu?
Ano, je to již čtvrtá italská kuchařka a tentokrát jsme ji pojali trochu jako road trip. Procestovali jsme kus Itálie a navštívili vyhlášené farmáře, kuchaře, řezníky a obchodníky, kteří po generace udržují pověst svých podniků na vysoké úrovni. Mezi recepty se objevují příběhy těchto lidí a jejich cesty za úspěchem, snažili jsme se co nejvíce přiblížit lidem atmosféru genia loci, kterou jen tak na své turistické výpravě pravděpodobně nezažili. Teď mají možnost tato místa také navštívit a dát nám za pravdu, že to rozhodně stojí za to.

Myslíte si, že v Itálii se dbá na vyšší kvalitu, co se týče gastronomie, než v Čechách?
Myslím, že je to dáno tím, že oni se svému řemeslu věnují opravdu celý život a zkušenosti předávají dál svým dětem, které v tradici pokračují. Mají velkou zodpovědnost za to, aby měl podnik stále dobré jméno a nedovolí si cokoliv opomenout. Ale musím říct, že tady se situace taky lepší a dnes už můžeme narazit na poctivé farmáře a pěstitele zeleniny, kteří to myslí vážně. Za to jsem moc rád.

Jaký je Váš nejoblíbenější recept z nové knihy?
To nemůžu říct, je jich tam tolik, že bych na nějaký určitě zapomněl. Ale do teď vzpomínám na steak fiorentina, který jsme grilovali v nádherném prostředí toskánských vinic a cypřišů v usedlosti Castello di Ama. Byl to nezapomenutelný zážitek při západu slunce, s lahodným červeným vínem Chianti a s neuvěřitelným hovězím, které stačilo jen zakápnout olivovým olejem, mírně osolit a úplně se rozpadalo na jazyku.

Můžeme se těšit na pokračování pořadu a posléze i další cestovatelské kuchařky?
Určitě! Itálie nabízí nespočet míst a zážitků, které bych rád divákům i čtenářům v budoucnu ukázal, protože by byla opravdu škoda je schovávat. Mám ještě spoustu trumfů v rukávu!

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rep

Ing. Jaroslav Faltýnek byl položen dotaz

Děláte ve sněmovně vůbec něco?

Dobrý den, zajímalo by mě, co jako poslanec děláte, že o vás není vůbec slyšet? Ani nikde v televizi jsem vás dlouho neviděl, nečetl s vámi žádný rozhovor. Přijde mi, že vás Babiš nechal kandidovat jen proto, aby vám zajistil dobře placené místo, ale jakoby vám zakázal, abyste se po vašem skandálu v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Zadržené zboží na tržnicích v hodnotě téměř 32 milionů korun

22:28 Celní správa: Zadržené zboží na tržnicích v hodnotě téměř 32 milionů korun

Karlovarští celníci zajistili od začátku září na tržnicích ve svém regionu zboží podezřelé z porušen…