AOPK ČR: Profesor plave za čistší Labe až do Severního moře

24.08.2024 20:11 | Tisková zpráva

Ve světě je známý jako "plovoucí profesor", Andreas Fath z německé Hochschule Furtwangen právě realizuje svůj projekt PURE ELBE a míří řekou Labe až k jejímu ústí do Severního moře. Cílem jeho projektu je seznámit veřejnost s rizikem kontaminace Labe i dalších evropských řek mikroplasty a chemickými látkami z hnojiv, léků nebo drogistických produktů.

AOPK ČR: Profesor plave za čistší Labe až do Severního moře
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Fathova cesta začala 16. srpna ve Smiřicích u Hradce Králové a 10. září bude projekt ukončen v přístavním městě Cuxhaven. Ve středu 21. srpna dorazil vědec na Střekov v Ústí nad Labem, kde ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR s přítomnými hosty pohovořil o svém projektu a problematice říčních bariér, které brání migraci ryb i jiných vodních živočichů.

Andreas Fath vyučuje chemii a aby upozornil na znečištění vody způsobené mikroplasty, přeplaval v minulosti Rýn, řeku Tennessee i celý Dunaj. Během současného projektu zaměřeného na řeku Labe průběžně odebírá se svým týmem vzorky vody, které postupně analyzuje. Jeho zjištění mohou pomoci zavést vhodná opatření pro zlepšení kvality vody v řece.

Střekov leží zhruba na středu evropsky významné lokality Porta Bohemica vyhlášené v roce 2016 pro ochranu řeky Labe a přírody v jejím malebném údolí. Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR k akci připravili vzdělávací program, na kterém kromě zviditelnění tohoto cenného území a způsobů, jakými se o něj pečuje představili také opatření na zlepšování migrační prostupnosti českých řek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

22:03 Lesy ČR: Kvůli povodním, erozi půdy i vyvráceným stromům se nevystavujte v lesích a okolí vodních toků riziku

Pohotovost drží až do neděle kvůli aktuálnímu počasí lesníci a vodohospodáři z Lesů ČR. Veřejnost up…