BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost

01.07.2024 22:03 | Tisková zpráva

Stále častěji jsou uživatelé elektrokoloběžek nuceni řešit požáry elektrobaterií, které vyplývají i ze špatného nabíjení a skladování. „Uživatelé se neseznamují s návody výrobců a nedodržují zásady bezpečného nabíjení, což považuji za základní chybu,“ uvádí Radka Osterová, ředitelka Prevencí pro život.

BESIP: Jak správně skladovat a nabíjet elektrokoloběžky, aby neohrožovaly vaši domácnost
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

Jak tedy elektrokoloběžku skladovat? „Doporučujeme uchovávat elektrickou koloběžku v zastíněné a suché místnosti s pokojovou teplotou, mimo obytné prostory,“ říká Vendula Horáková, tisková mluvčí HZS Pardubického kraje. Pokud uživatel tuto možnost nemá, měl by zajistit minimálně to, aby koloběžka nebyla skladována na přímém slunci, nedostala se k ní voda a v blízkosti nebyl hořlavý materiál.

„Nabíjet na bezpečném místě pod dozorem, mít připravené vhodné hasební prostředky, používat jen originální nabíječky,“ doporučuje dále Horáková. Elektrokoloběžku není vhodné nabíjet bezprostředně po jízdě, kdy je motor zahřátý. Stroj by měl být nabíjen pouze do plného dobití baterie, nikoliv déle. Vhodnou dobu pro nabíjení uživatelé elektrokoloběžek naleznou v návodu výrobce. Majitel elektrokoloběžky musí však myslet i na zcela základní věci, jako je rozmotání nabíječky.

Jak postupovat v případě požáru elektrobaterie? „Pokud elektrokoloběžka začne hořet, snažit se evakuovat koloběžku na bezpečné místo, pokusit se plameny uhasit a ihned přivolat hasiče,“ instruuje Horáková. Majitel elektrokoloběžky by si tak měl pořídit i hasicí přístroj, aby v případě požáru mohl rychle a efektivně zakročit.

Projekt Bezpečně na elektrokoloběžce je financován z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS: Hasiči absolvovali první letošní výcviky s vrtulníkem pro letecké hašení

22:03 HZS: Hasiči absolvovali první letošní výcviky s vrtulníkem pro letecké hašení

Hasiči z několika krajů absolvovali výcvik s vrtulníkem Sikorsky EH-60A BlackHawk s bambivakem o obj…