Česká republika bohužel dlouhodobě patří do čela žebříčku ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Právě dostatek zeleniny ve stravě je účinnou prevencí. Češi konzumují průměrně o 54 kg zeleniny ročně méně než je doporučené množství Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Zelenina by měla být nepostradatelnou součástí jídelníčku každého z nás. Česká republika bohužel stále patří k zemím s podprůměrnou konzumací zeleniny.
Její nedostatek v jídelníčku přináší četná zdravotní rizika. Ne náhodou patří Česká republika společně se Slovenskem a Maďarskem k celosvětové špičce výskytu rakoviny tlustého střeva. Ročně tomuto onemocnění podlehne na 655 000 lidí. Genetika nehraje tak významnou roli jako zdravý životní styl.
Konzumace alkoholu, nadbytek masa a nedostatek zeleniny v potravě, úprava smažením a grilováním, konzumace uzenin a kouření riziko vzniku onemocnění významně zvyšují. Podle doporučení, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR, je doporučená denní dávka 2 – 4 porce ovoce a 3 – 5 porcí zeleniny. Přitom dospělý člověk by měl konzumovat spíše více zeleniny a děti si mohou dopřávat více ovoce. Obecně tedy můžeme doporučit přibližně 400 – 500 g zeleniny nebo ovoce denně. Kde najdeme kvalitní čerstvou zeleninu, která je vždy po ruce? Například v mrazáku.
V mrazáku můžeme mít dostatečnou zásobu čerstvé a kvalitní zeleniny. Pryč je doba bláta bez chuti, které hospodyňky snažící se o zpestření jídelníčku byly nuceny servírovat v minulosti. Díky technologii prudkého zmražení dusíkem, můžeme mít doma čerstvou zeleninu po celý rok. Zelenina si uchová svou původní strukturu, čerstvou chuť a skvělou vůni. Stačí jen 3 minuty upravit na pánvi s troškou másla a můžete servírovat. „Mražená zelenina je opravdu čerstvější než čerstvá. Výrobní závody BONDUELLE se nachází přímo na plantážích a zelenina se tak okamžitě po sklizni zpracovává. Od utržení do zpracování uplynou maximálně 4 hodiny. Před mražením se zelenina ještě třídí a pro zpracování se vyberou jen ty nejlepší kusy. Následuje šokové zmražení za pomoci dusíku, které zajistí, že si zelenina zachová svou maximální čerstvost a chuť,“ upřesňuje Lenka Pavlová, Brand Manager Retail CZ/SK společnosti BONDUELLE.
Způsob mražení se pozná okamžitě při přípravě, protože jen mražení za pomoci dusíku umožní zachování původní struktury molekul. Zelenina je pak křupavá, jako když jste ji právě utrhli ze záhonu. Ostatní způsoby mražení poruší strukturu zeleniny, voda následně dokoná své dílo a jednotlivé buňky doslova roztrhá. Při přípravě se pak nevyhnete nežádoucí blátivé chuti i vzezření.
BONDUELLE světový specialista na zpracování zeleniny již více než 155 let. Skupina BONDUELLE je největším zpracovatelem zeleniny v Evropě, tradičně zpracovává a dodává sterilovanou i mraženou zeleninu, od roku 1997 rozšířila svůj sortiment i o distribuci a prodej zeleniny čerstvé. BONDUELLE je francouzská rodinná firma se sídlem v Lille na severu Francie. Zaměstnává 8 971 pracovníků. Výrobky BONDUELLE naleznete v 80 zemích světa. Výrobní závody zpracovávající více než 50 různých druhů zeleniny a nachází se přímo v srdci nejúrodnějších regionů Francie, Španělska, Portugalska, Itálie, Belgie, Německa, Polska, Maďarska, Ruska a Jižní Ameriky. Zelenina BONDUELLE v sobě skrývá specifickou chuť, vůni, svěžest a křehkost. Kvalita výchozích surovin je vysoká, jelikož pro jejich pěstování jsou vybírány nejúrodnější oblasti na světě. Aby si zelenina uchovala co nejvyšší množství vitaminů a minerálních látek, je zpracována nejdéle do 4 hodin od sklizně.
Na český trh vstoupila společnost BONDUELLE v roce 1991 a v současné době je partnerem Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Výrobky BONDUELLE jsou zastoupeny v segmentu mražené zeleniny, konzervované zeleniny v plechovkách i ve skle. Na českém trhu je jedničkou v kategorii sterilované zeleniny a stojí za vybudováním trhu s kukuřicí. V roce 2012 uvedla na trh prémiovou kvalitu žampionů ve skle.
Více informací získáte na stránkách www.bonduelle.cz
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva