ČNB odňala společnosti Chequepoint povolení ke směnárenské činnosti

11.06.2018 19:23 | Zprávy

Česká národní banka rozhodla o odnětí povolení společnosti Chequepoint k činnosti směnárníka. Důvodem bylo opakované porušování zákonných povinností, které se vztahují k provádění směnárenské činnosti.

ČNB odňala společnosti Chequepoint povolení ke směnárenské činnosti
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Poslední kontrola provedená ze strany ČNB mimo jiné odhalila, že směnárna ve významném vzorku kontrolních směn řádně neposkytla předsmluvní informace nebo informace o provedené směně. Tím byla výrazně oslabena možnost, aby si zákazník na provedený směnárenský obchod stěžoval ať již přímo u dotčené směnárny či ČNB, nebo u soudu či finančního arbitra.

Vedle odnětí povolení k činnosti uložila ČNB společnosti Chequepoint pokutu ve výši 1 200 000 Kč za porušování zákona o směnárenské činnosti, zákona o platebním styku a rovněž zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

Opakované sankce, které ČNB společnosti Chequepoint za zjištěné nedostatky při výkonu směnárenské činnosti v minulosti uložila (v roce 2012 ve výši 100 000 Kč a v roce 2015 ve výši 1 000 000 Kč), zjevně nevedly k dostatečné nápravě. Proto byla její směnárenská činnost k 11. 6. 2018 z moci úřední ukončena.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští informační web o ETCS

7:14 Správa železnic spouští informační web o ETCS

Zavedení výhradního provozu ETCS na hlavních koridorech se blíží, Správa železnic proto spouští spec…