ČNB poprvé vystaví nikdy nerealizovanou československou ústavu, tzv. Základní zákon

09.06.2018 16:24 | Zprávy

U příležitosti letošních oslav 100 let od vzniku samostatného státu připravila ČNB expozici s názvem Vznik Československa v dokumentech archivu České národní banky.

ČNB poprvé vystaví nikdy nerealizovanou československou ústavu, tzv. Základní zákon
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Zahájení výstavy 9. 6. 2018 bude součástí letošní Muzejní noci. Jedním z nejvýznamnějších dokumentů výstavy je návrh československé ústavy z roku 1918. Tento tzv. Základní zákon bude k vidění vůbec poprvé, a to do 22. 6. 2018 v prostorách sídla ČNB v Praze v ulici Na Příkopě.

Vedle Základního zákona či Finančního zákona budou vystaveny další spisy, které jsou spojené se vznikem republiky. Tvůrci těchto dokumentů byli aktéři příprav ustavení Československa a významné osobnosti československých dějin, např. Alois Rašín, Jaroslav Preiss nebo Vilém Pospíšil.

Návštěvníci budou moci také nahlédnout do písemností, které dokumentují vznik československého státního dluhu – půjčky Národní svobody, která umožnila finanční zabezpečení nového státu. Na této dohodě mezi československými bankami a předsednictvem Národního výboru československého z 8. listopadu 1918 se nacházejí podpisy československých politiků, všech tzv. Mužů 28. října. Vystaven bude také jeden ze dvou známých exemplářů dluhopisu, který byl součástí půjčky Národní svobody, který umělecky ztvárnil Alfons Mucha. Tento exponát ČNB zapůjčilo Muzeum cenných papírů.

Otevřeno bude jen ve všední dny od 7:30 do 18:00, vstup je zdarma.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filharmonie Hradec Králové: Zahájení 47. sezóny za účasti švýcarského velvyslance

13:28 Filharmonie Hradec Králové: Zahájení 47. sezóny za účasti švýcarského velvyslance

Ve čtvrtek 19. září otevře Filharmonie Hradec Králové slavnostním koncertem svou 47. sezónu. Jako ka…