ČSÚ: Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku se znovu meziměsíčně snížila

26.08.2024 13:21 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se oproti červenci snížil o 1,4 bodu na hodnotu 93,7, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 1,5 bodu na hodnotu 93,0 a indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 1,1 bodu na hodnotu 97,3.

ČSÚ: Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku se znovu meziměsíčně snížila
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

graf

Důvěra podnikatelů v ekonomiku se v srpnu snížila ve vybraných odvětvích služeb (-4,3 bodu), v obchodě (-2,6 bodu) a ve stavebnictví (-2,4 bodu). Zvýšila se pouze v odvětví průmyslu (+1,6 bodu).

„Důvěra v ekonomiku se v srpnu snížila ve všech odvětvích s výjimkou průmyslu. Nejvýrazněji poklesla u podnikatelů v odvětví služeb včetně finančního sektoru a to zejména v důsledku očekávaného snížení poptávky v následujících měsících. Naopak zvýšení důvěry v průmyslu se jeví spíše jako mírná korekce jejího výrazného poklesu v minulém měsíci,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

tab

Důvěra spotřebitelů v srpnu znovu poklesla. Indikátor důvěry se snížil o 1,1 bodu na hodnotu 97,3. Podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace v České republice se meziměsíčně výrazněji zvýšil. Počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře, než tomu bylo v předchozích dvanácti měsících, se ve srovnání s červencem téměř nezměnil. Mírně se snížil počet respondentů očekávajících zlepšení své finanční situace v příštích dvanácti měsících. Podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se snížil.

graf

graf

„Sentiment mezi spotřebiteli se snížil počtvrté v řadě. Důvodem jsou především obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v Česku a její dopad na finanční situaci respondentů. Přibližně třetina domácností uvádí, že sotva vyjde se svými stávajícími finančními prostředky a necelých deset procent si musí vypomáhat úsporami nebo si finanční prostředky půjčovat,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

***

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů.

graf

Poznámky:
Podrobné časové řady sald jednotlivých ukazatelů, sald a bazických indexů indikátorů důvěry dle odvětví ZDE
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN (více ZDE).
Evropská databáze ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

22:28 CzechTourism: Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

Podzimní dovolená v Česku zůstává i letos oblíbenou volbou Čechů. Podle nejnovějšího průzkumu Insti…