„Výroba masa ve 4. čtvrtletí bývá sezónně nejvyšší, v posledním kvartále roku 2023 se po dvou letech poprvé navýšila také meziročně. Podílela se na tom hlavně výroba hovězího, když drůbežího a vepřového masa se meziročně vyrobilo o něco méně,“ uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba masa a nákup mléka
Ve 4. čtvrtletí se bylo na jatkách poraženo 62,7 tis. ks skotu (+5,5 %), zvýšily se porážky krav (+10,7 %), naopak porážky býků se mírně snížily (−1,3 %). Výroba hovězího masa dosáhla 19 003 tun (+4,5 %). Vepřového masa se vyrobilo 51 589 tun, o 0,6 % meziročně méně, i když bylo poraženo nepatrně více prasat (560,2 tis. ks, +0,1 %). Na drůbežích jatkách bylo poraženo 64 704 tun drůbeže, což odpovídá výrobě 42 080 tun (−0,2 %) drůbežího masa. Od tuzemských producentů bylo ve 4. čtvrtletí nakoupeno 765 909 tis. litrů mléka (+1,7 %).
Za celý rok 2023 bylo vyrobeno 435 908 tun masa. Do celkového poklesu o 2,6 % se promítla nižší výroba vepřového (197 859 tun; −5,2 %) a drůbežího (167 687 tun; −1,3 %), zatímco výroba hovězího se mírně zvýšila (70 230 tun; +2,4 %). Meziročně vyšší byl i přímý nákup mléka. Celkově bylo ze zemědělských podniků nakoupeno mléko v množství 3 138 mil. litrů (+1,6 %).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva